Djurić sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a o KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Bintou Keitom.

Đurić je predstavnicu Ujedinjenih nacija upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima srpskog naroda u pokrajini, sa posebnim osvrtom na seriju napada na Srbe koji su se dogodili u proteklih nekoliko sedmica.

Posebnu zabrinutost, kako je istakao, izaziva činjenica da predstavnici albanske političke elite u Prištini sve učestalije istupaju sa pretećim, ratobornim izjavama,što ne doprinosi stvaranju stabilnog okruženja u regionu.

Bezbednosna situacija u pokrajini, prema njegovim rečima, daje puno opravdanje zaredovno bavljenje Saveta bezbednosti problemima na Kosovu i Metohiji, u formirazmatranja redovnih tromesečnih izveštaja šefa UNMIK-a.Međunarodna vojna misija Kfor, ustanovljena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN,ostaje ključni garant mira i bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je podsetio da je Srbija kao naslednica Jugoslavije ostala značajan kontributor u međunarodnim vojnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i da će, kao država koja dosledno podržava politiku mirnog rešavanja sporova u skladu sa međunarodnim pravom, i u budućnosti nastaviti da doprinosi svetskom miru.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju informisao je delegaciju Ujedinjenih nacija i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Priština više od petgodina blokira uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju se odnosi šest od petnaest tačaka Prvog briselskog sporazuma.

Sastanku su prisustvovali i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija išefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku, kao i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahir Tanin.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."