• Početna>
  • Vesti>

Bratu: Dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu kaže za Radio Kontakt plus da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu. Vreme za borbu je davna prošlost, poručuje prvi čovek OEBS-a na Kosovu.

Dijalog nema alternativu i kao što je rečeno od strane mnogih ljudi, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih takođe sa prištinske strane, nema alternative dijalogu, razgovaranje o teškim stvarima je teško, kaže Bratu.

“Rešenja će morati biti pronađena, da omoguće ljudima da imaju normalan život ovde i budućnost sa prosperitetom i bezbednošću, ne manje od toga. Tako da mislim da dijalog zaista nema nikakvu alternativu, kao što je takođe ranije rečeno, vreme za borbu je davna prošlost,”-poručuje Bratu.

U izjavi Radiju Kontakt plus u Severnoj Mitrovici Bratu podseća da OEBS nije direktno uključen u proces razgovora između Beograda i Priština već da tim procesom upravlja EU i da ako budu zamoljeni od strane EU da se uključe u proces, onda će to, kako kaže, rado uraditi.

Kada god su u pitanju neki razgovori, u ovom slučaju pregovori, dolazimo u situaciju da moramo voditi računa kakav rečnik koristimo. Mislim da u ovom trenutku postoje tenzije na obe strane ali se nadam da će se u periodu ispred nas to rešiti i da će ljudi biti veoma oprezni u tome kakve izjave daju, kaže Bratu.

Bratu je danas boravio u Severnoj Mitrovici gde je učestvovao na konferenciji koju su organizovali OEBS i Centar za zastupanje demokratske kulture a na kojoj je bilo reči o transparentnosti opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još