Amerika spremna da se uključi u dijalog

Pratimo tok razgovora Beograda i Prištine, i ako nam se strane obrate za pomoć, bićemo na raspolaganju.Ovako su u Ambasadi Amerike odgovorili na pitanje “Novosti” da li su zainteresovani da se, kao savetnici, uključe u pregovarački proces o KiM i dodali da “SAD nastavljaju da podržavaju dijalog pod okriljem EU čiji je cilj potpuna normalizacija odnosa Srbije i Kosova”.

Oni su tako, praktično, potvrdili mogućnost da Vašington preuzme veću ulogu u pregovarima. Prema našim saznanjima, ideja je da predstavnik Amerike nastupa sa pozicije savetnika, a ne kao zvanični posrednik, da bi se izbeglo da Srbija zauzvrat traži uključivanje Moskve. Takođe, želju da direktno učestvuju u dogovoru oko KiM, kažu naši izvori, pokazuju i Nemačka, Francuska i Holandija.

Govoreći o saznanjima do kojih su Novosti došle, predsednik Aleksandar Vučić, juče je ocenio da nije realno da se dođe do rešenja za KiM bez Amerike i Rusije:

– Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor.

On je, komentarišući nastojanja dela zapadnih zemalja da direktnije učestvuju u dijalogu, rekao da ne vidi zašto se ne bi uključile i Kina i Rusija:

– Zašto bi učestvovale samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova.

Na pitanje da li postoji tzv. američki papir odnosno predlog Amerike o rešenju za KiM, koji je on odbio, a o čemu su “Novosti” takođe pisale, Vučić nije bio direktan:

– Bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor, bez obzira na to šta ko govori. Da li su bilo čije ideje, na bilo koji način iskazane, za Srbiju? Nisu.

Prema predsednikovim rečima, ukoliko dogovora ne bude, predstoji nam teško vreme, a trenutno su veće mogućnosti da se sporazum ne postigne.

– Kada izađete sa platformom kakvu je predlagala Priština, jasno je da neko ne želi da dođe do dogovora i vidite tačno na čiju podršku računaju.

Vučić je rekao da očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, “novog tipa dijaloga”, o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna.

Proteklih dana pominjalo se i da Španija želi da bude konsultovana u procesu postizanja dogovora Beograda i Prištine. U ambasadi ove države za “Novosti” kažu da, kao članica EU, prate razvoj dijaloga:

– Zadovoljni smo informacijama o sadržaju dijaloga koje dobijamo od evropske posrednice Federike Mogerini, ali ne i samim razvojem dijaloga – rekao je za “Novosti” ambasador u Beogradu Migel Fuertes Suarez.

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još