• Početna>
  • Vesti>

Zabrinjavajuća projekcija budžeta za zdravstvo i prosvetu za 2019. i budžet za naredne tri godine

Prva okružnica budžeta opštine Severna Mitrovica za 2019. godinu manja je u odnosu na prošlu godinu za nekih 10 hiljada evra, i iznosi nesto iznad 6 miliona evra.  Međutim, zabrinjavajuća je projekcija za kategoriju specifičnog granta, koja se odnosi na primarno i sekundarno zdravstvo (osnovno zdravstvo i bolnica) i prosvetu u celini. Takođe, kada je u pitanju projekcija budžeta za naredne tri godine, tzv.srednjoročni budžet,  primećen je znatan pad iz godine u godinu.

Prva okružnica opštinskog budžeta za 2019. godinu, predložena od strane kosovskog Ministarstva finansija, predstavljena je odbornicima Skupštine opštine Severna Mitrovica na današnjoj šestoj redovnoj sednici .

U pitanju je osnovni radni dokument koji dobijaju sve opštine, kroz koji se  gradonačelnici i njihovi timovi, zajedno sa Skupštinom, upoznaju sa sredstvima sa kojima će raspolagati za narednu godinu.

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić ističe da je za 2019.godinu zabrinjavajuća projekcija budžeta za kategorije specifičnog granta, što se odnosi na primarno i sekundarno zdravstvo ( osnovno zdravstvo i bolnica) i prosvetu u celini.

“Specifični grant je kategorija koja je zakonski zastićena i mi kao izvršna vlast, zajedno sa Skupštinom nemamo zakonske mogućnosti da tu napravimo bilo kakve promene, iako Priština nije napravila dobru projekciju tj.nije se uklopila u realne potrebe naše opštine” – istakla je Hodžić.

Prema njenim rečima, opštinska administracija, na čelu sa Ministarstvom finansija, odradiće dublju analizu prve budžetske okružnice i izneće svoje  predloge, gde će pokušati da preraspodelu unutar kategorija uklope prema realnim potrebama.

“Verovatno nećemo uvećati budžet, jer na osnovu dosadašnjeg iskustva znamo da je nemoguće da izađete iz okvira kada je u pitanju generalno suma za jednu godinu, ali ćemo tu preraspodelu unutar kategorija svakako pokušati da izanaliziramo i da je uklopimo prema našim potrebama” – kazala je ona.

Prva okružnica opštinskog budžeta za 2019. godinu umanjena je u odnosu na prošlu godinu za nekih 10 hiljada evra, i iznosi nesto iznad 6 miliona evra – 6.042.353 evra.

Pored toga, dodala je Hodžić, dobili su i projekciju budžeta za naredne tri godine, tzv.srednjoročni budžet, gde je primećen znatan pad iz godine u godinu, što je, ocenjuje, vrlo negativna stvar.

U tom pravcu, Hodžić smatra i da predstoji velika borba kada je u pitanju projekcija srednjoročnog budzeta za 2020. i 2021.godinu.

“Nije normalno da budžet bude manji iz godine u godinu, već se očekuje da bude uvećan. Mi ne planiramo da se selimo, planiramo da imamo još više dece, đaka, profesora, zdravstvenih radnika…za opštinu Severna Mitrovica vrlo je važno da zdravstvo funkcioniše korektno i komforno jer mi ne pružamo uluge samo za građane ove opštine i severa Kosova, već za sve ljude sa čitave teritorije Kosova, sa posebnim naglaskom na šest opstina južno od Ibra, a da ne pominjemo da imamo i ostale etničke zajednice koje koriste usluge našeg KBC-a” – podvukla je Hodžić.

Tačka dnevnog reda u vezi peticije GI SDP da jedna od ulica u gradu ponese ime Olivera Ivanovića, ubijenog 16.januara u Kosovskoj Mitrovici, prema njenim rečima, u dogovoru između GI SDP i Srpske liste, odložena  je za neku narednu sednicu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još