Kuoči: Kfor zabrinut zbog incidenata na Kosovu

“Zabrinuti smo zbog poslednjih incidenata na Kosovu i radimo na tome da to sprečimo”, rekao je u bazi Bondstil komandant Kfora Salvatore Kuoči.

Kfor je danas organizovao posetu novinara bazi Bondstil. Cilj je bio da se pokaže kako je Kfor organizovan.

Komandant Salvatore Kuoči je obraćajući se novinarima rekao da je dužnost Kfora da obezbedi sigurnost građana na Kosovu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Istakao je da je zabrinut zbog poslednjih incidenata na Kosovu, ali da Kfor radi na tome kao bi se oni sprečili.

“Naš posao je da uđemo u srž događaja i da saznamo dve stvari. Zašto se to događa i kako da to sprečimo”, rekao je Kuoči.

Dodao je da sa “šire tačke gledišta” situacija na Kosovu je mnogo bolja nego 1999. godine.

“U prilog tome govori i podatak da je 1999. godine na Kosovu bilo angažovano 55.000 vojnika, a danas ih ima samo 4.000”, naveo je Kuoči.

Američki oficir Nik Dučić rekao je da je o bezbednosnoj situaciji razgovarao sa gradnačelnikom Gračanice Srđanom Popovićem, te da je tom prilikom dogovoreno da se u narednom periodu poveća broj partola vojnika Kfora, jer su u Gračanici u toku različite manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je zbog etničkog porekla izuzetno zanimljivi medijima u centralnoj Srbiji koji brižljivo beleže i prenose svaku njegovu izjavu, tretirajući ga vrlo često kao pop zvezdu, Dučić je rekao da je to verovatno zbog toga jer je on privi oficir srpskog porekla na Kosovu.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Archives