• Početna>
  • Vesti>

Politico: Balard lično lobirao kod Trampa za Kosovo, zahtev da se sastane sa Tačijem

“Brajan Balard, ključni sakupljač sredstava za predsednika Donalda Trampa, lično je lobirao kod Trampa u aprilu u ime Vlade Kosova. Balard je na kratko razgovarao sa Trampom o odnosima sa Kosovom i spomenuo zahtev koji je ambasador Kosova zatražio da se Tramp sastane sa predsednikom države, Hašimom Tačijem” – izvestio je portal Politico, pozivajući se na podnesak odeljenja za pravosuđe SAD.

Sastanak je održan 20. aprila, bio je vrlo kratak, a dok je Tramp bio na u Mar-a-Lagu. Prisustvovali su i Joni Destefano, ključni Trampov pomoćnik, penzionisani general-potpukovnik, sada savetnik za nacionalnu bezbednost Kit Kelog i potpredsednik Majk Pens, navodi se u tekstu ovog portala.

“Zakon od lobista, koji zastupaju strane vlade, ili političke partije, zahteva da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji zastupaju domaće interese. Iako se članovi Kongresa i zvaničnici administracije redovno pojavljuju u takvim izveštajima, neobično je da se predsednik pojavljuje u jednom. Međutim, Balard, koji je otvorio vašingtonsku kancelariju nakon Trampovog izbora, izgradio je reputaciju kao šačica lobista sa ličnim odnosima sa predsednikom,” navodi Politiko.

Isti portal podseća da je Balard “izgradio značajnu inostranu praksu od osnivanja firme prošle godine u Vašingtonu, lobirajući za klijente, uključujući vlade Azerbejdžana, Dominikanske Republike, Kosova, Katara i Turske”.

Isti podnesak obelodanio je, dodaje se – da se Balard sastao sa guvernerom Floride Rikom Skotom u aprilu u ime vlade Katara, te i da su drugi lobisti njegove firme lobirali kod mnogih drugih zvaničnika Floride u ime Katara, uključujući gradonačelnika Majamija Francisa Suareza i Džefa Vinika – vlasnika Tampa Bai Lightning-a.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još