• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Mentori da kažu, a ne Priština, da neće ZSO

Ako je cilj Prištine da na vrlo neozbiljan i neodgovoran način blokira pregovore u Briselu i da nikada ne dođe do formiranja ZSO to treba da kažu ne prištinski funkcioneri nego njihovi mentori koji ih najsnažnije podržavaju u njihovim naporima za tzv. nezavisno Kosovo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Upitan o odluci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče platformu iz parlamenta, kao i o odluci da Priština ne učestvuje u dijalogu o ZSO u petak, Stefanović je rekao da smo i u prethodnom periodu imali priliku da vidimo da predstavnici prištinskih vlasti uglavnom ne deluju samostalno i da su za većinu operacija, akcija imali prećutnu ili direktnu saglasnost nekih velikih sila.

“Mi nastavljamo vrlo ozbiljno i odgovorno proces koji treba da dovede do formiranja ZSO, što je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Čini se da svi zaboravljaju Briselski sporazum kao da se nije dogodio”, kaže Stefanović.

Očigledno je, dodaje, da Prištini ne odgovara Briselski sporazum jer on garatuje veća prava Srbima i određena i izvršna ovlašćenja ZSO.

“Sada to ne žele da sprovedu. Potpišete nešto, to garantuje EU, a onda se pet godina svi prave kao da se to nije dogodilo. Postavlja se pitanje zašto ste nas uopšte zvali u Brisel”, naveo je Stefanović.

Kaže da ga kao ministra policije posebno zabrinjava eksalacija nasilja na KiM, sve češći nasrtaji na bezbednost Srba, mnogi incidenti u poslednjih nekoliko nedelja na koje su, ističe, reakcije bile kozmetičke.

“Kada dođe do ozbiljnog ugrožavanja slobode i bezbednosti većeg broja ljudi ne možete onda reći u budućnosti će neko nešto da preduzme”, rekao je Stefanović.

Naglasio je da Albanci nemaju nameru da ozbiljno razgovaraju i očigledno pokazuju nedovoljnu ozbiljnost u ponašanju.

“Nadam se da ću imati prilike kao član vlade i da vidim šta su reakcije, iako možda je to naivno da očekujem, da će se EU oko toga oglastiti. Kad kamenuju Srbe imali ste rečenicu – pozivamo obe strane…, a sad ćemo da vidimo kada jedna strana kaže – ne pada nam na pamet više da učestvujemo u razgovoru, da li će to biti rečenica – pozivamo obe strane da sednu za sto. Ako to bude, to je krajnje licemerno”, ocenio je Stefanović.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još