Priština odbila poziv Brisela za nastavak dijaloga

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije (EU) za učešće na sastanku u Briselu u četvrtak i petak, 7. i 8. juna, koji je trebalo da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO). On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore, prenela je Beta.

Arifi je objasnio da je od Brisela krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granicama i o ostalim temama. Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja. „Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), što je za nas bilo irelevantno.

Naravno, mi smo to odbili. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume – ili će se implementirati svi sporazumi, ili nijedan”, rekao je Arifi, dodajući da je Evropska unija „pala u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)”.

Izvor: Politika

Comments