Đurić: Pomoć Rusije za Srbiju od ključne važnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Moskvi da je za Srbiju i zaštitu njenih nacionalnih interesa uloga Ruske Federacije ključna, kako zbog ruskog uticaja u međunarodnoj političkoj areni, tako i zbog njenog doslednog insistiranja na principu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

“Predsednik Vladimir Putin se u Srbiji zasluženo doživljava kao zaštitnik sigurnosti Srba na KiM ali i kao zaštitnik međunarodnog prava. U Srbiji postoji osećaj zahvalnosti zbog uloge Rusije u nastojanjima da se, kada je reč o Kosovu i Metohiji, odbrani međunarodno pravo”, izjavio je Marko Đurić za Parlamentarni kanal Državne Dume Ruske Federacije.

Prema Đurićevim rečima, vlasti Srbije se u redovnoj komunikaciju sa ruskim rukovodstvom, a predsednik Aleksandar Vučić sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ima intenzivan dijalog o svim međunarodnim temama od zajedničkog interesa.

On je naglasio da za Srbiju i srpski narod odnosi sa Rusijom zbog tradicionalnih veza i istorijske bliskost imaju specifičnu težinu.

“Svaka nacija je kombinacija prošlih, sadašnjih i budućih generacija, a Srbija i Rusija imaju istoriju saradnje prošlih i sadašnje generacija, a ja verujem i budućih generacija. Kada je Srbija otpočela svoju borbu za nezavisnost u 19. veku dobila je najpre podršku Rusije. To su odnosi saveznika, i mi takvu tradiciju odnosa nemamo ni sa jednom drugom državom”, objasnio je Đurić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još