Delavi osudio napade na kosovske Srbe

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izrazio je zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi.

Delavi je za “Radio Slobodna Evropa” izjavio da je o tome razgovarao na sastanku sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

“Jasno je i da policija reaguje, to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi”, rekao je Delavi i dodao da je Kosovo multietničko društvo i da svi trebaju da daju svoj doprinos za “život u miru sa komšijama”.

Istovremeno, Delavi je pozvao građane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

“To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ‘organizovani teror’ ili ‘upadi na sever’ služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije, moraju oprezno da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja i da preduzmu napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu”, rekao je Delavi.

Prema njegovim rečima, sve zajednice na Kosovu treba da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve građane.

 

Izvor: TV Most / RTS

Comments

Pročitaj još