• Početna>
  • Vesti>

Srbi nezadovoljni nakon sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte

Poslanici Srpske liste zatražili su od ambasada pet uticajnih zemalja zapada u Prištini da izvrše pritisak na centralne institucije kako bi zaštitile Srbe i druge nevećinske narode u sredinama u kojima su poslednjih dana zabeleženi etnički motivisani napadi. Reakcija predstavnika zemalja grupe Kvinta nije, međutim, ohrabrujuća.

Zaključak je da srpski poslanici uspostave bolju komunikaciju i veću koordinaciju sa predstavnicima uticajnih zemalja zapada u Prištini kako bi se izvršio veći pritisak na centralne institucije, pre svega na one sa izvršnim ovlašćenjima.

Poslanici Srpske liste traže pronalaženje i kažnjavanje počinilaca i inspiratora etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Nakon sastanka, za RTS su rekli da nisu ohrabreni reakcijom predstavnika zapadnih zemalja, iz takozvane grupe Kvinta.

“Nismo uočili neku preteranu zabrinutost i mogu da kažem da smo insistirali da izvrše pritisak prema institucija i iskoriste snagu svog autoriteta”, kaže Slavko Simić, potpredsednik kosovske skupštine.

Na sastanku sa poslanicima Srpske liste nisu bili najviši predstavnici ambasada zemalja kvinte.

“Razočarani smo kao poslanička grupa pošto se niko od ambasadora zemalja Kvinte nije pojavio i jer u svakom demokratskom sistemu centralne institucije, u ovom slučaju institucije u Prištini, nose odgovornost prema zajednicama koje žive na KiM”, napominje Simić.

Predstavnici pet zapadnih zemalja uputili su srpske poslanike da rasvetljavanje pozadine poslednjih incidenata zahtevaju od centralnih institucija. Oni, pak, prema navodima srpskih poslanika, za incidente kažu da su lokalni a ne etnički motivisani.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još