Deca sa posebnim potrebama sa KiM u poseti Prijedoru

Prijedorsku Javnu ustanovu Centar “Sunce” danas je posetilo 25 dece i mladih ometenih u razvoju i s posebnim potrebama s Kosova i Metohije. U Prijedoru će boraviti do 8. juna. Organizatori posete su Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i centar “Sunce”.

Udruženje roditelja dece s posebnim potrebama “Podrži me”, jedino je ovakvo srpsko udruženje na Kosovu i Metohiji.

Prilikom prve posete Srpskoj, iz ove ustanove su istakli, da im je najveća pomoć i podrška u radu stigla upravo od Republike Srpske.

“Nekako se osećamo kao da smo došli kod svoje braće i sestara. Mi tako i doživljavamo Republiku Srpsku. Pre svega, ja sam majka bolesnog deteta. Republika Srpska je najviše pomogla mom detetu, i onda sam ja i najviše vezana za Srpsku i to prenosim na njih”, rekla je Ivana Rakić, predsednica Udruženja “Podrži me” sa KiM.

Prijedorski centar “Sunce” pravi je izbor, jer će gostima s Kosova i Metohije, iskustvo ove ustanove specijalizovane za školovanje dece ometene u razvoju, i te kako koristiti, ističu iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

“Tako smo došli na ideju da se malo upoznaju, da se edukuju. I da deca iz Kosovske Mitrovice vide profesionalan rad koji baš i nemaju na severu Kosova i Metohije. A na taj načih hteli smo da pomognemo udruženju “Podrži me”, istakao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Pored prisustva nastavi u Centru “Sunce”, tokom četvorodnevnog boravka u Prijedoru za decu i mlade s Kosova i Metohije biće pripremljen bogat program, zajednički izleti i obilazak Prijedora.

“Cilj nam je da se narednih dana družimo, da razmenimo iskustva, i da pokušamo na taj način zajednički rešiti deo problema sa kojima se svakodnevno susrećemo”, kaže Slađana Radaković, direkotrka JU Centar “Sunce” Prijedor.

“Nama je drago jer ova deca prvi put napuštaju Kosovo i Metohiju, i mi želimo ovde da im pružimo dobro gostoprimstvo i da se prijatno osjećaju kod nas”, naglasio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Vlada Srpske udruženju “Podrži me” besplatno je ustupila na korištenje prostor u Kosovskoj Mitrovici, a njihovu posetu Prijedoru pomogli su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Šume Srpske i Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Vlade Srbije.

 

Izvor: TV Most / RTRS

Foto: RTRS

Comments

Pročitaj još