Kolektivni centri na Brezovici šesti dan bez struje

Kolektivni centri na Brezovici su već šesti dan bez struje. U mraku je oko 200 ljudi, među kojima preko dvadesetoro dece. Električna energija isključena je zbog neizmirenih dugovanja od pre deset godina.

U Ministarstvu za zajednice i povratak za Kontakt Plus kažu da se radi na rešavanju ovog  pitanja, ali da je problem i to što je KEDS privatna kompanija.

Raseljeno lice iz Uroševca Milan Janjić kaže za Kontakt Plus da je situacija vrlo teška, obzirom da su već skoro nedelju dana u mraku, a u centrima ima i preko dvadesetoro dece.

“Danas je šesti dan kako smo bez struje, četiri kolektivna centra na Brezovici. Ima oko 200 ljudi, a ima i dece, samo u Junioru ima osmoro, a ukupno  u sva četiri centra 20 do 30. Situacija je vrlo teška,  i ono malo hrane što smo imali po frižiderima, morali smo da pobacamo” – kaže Janjić.

On je u kolektivnom centru Junior sa suprugom  dvoje dece.

“Sin ima 9 godina, a kćerkica je 1.juna, u mraku, napunila 6 godina”, dodaje.

Janjić napominje da su se za pomoć obratili opštini Štrpce, odakle im je rečeno da  će pokušati da im obezbede novac  kako bi  se platio taj stari dug, i da će zajedno sa Ministarstvom za povratak  pokušati  da reše problem, kako bi im struja ponovo bila uključena.

Još uvek nemaju nikakvih informacija da li će uskoro nesto biti urađeno po ovom pitanju, a Janjić ističe da im je struja isključena bez ikakvog upozorenja.

On je dodao da ne znaju tačan ukupan iznos dugovanja, samo znaju da dug za centar Junior iznosi oko 26 hiljada evra I u pitanju je račun za poslednjih 10 godina.

Janjić ističe da struju plaćaju odn. Komesarijat za izbeglice i raseljena lica Vlade Republike Srbije plaća deo, a stanari doplaćuju prekoračenja i poslednji račun koji su platili je za maj mesec.

“Inače, mi plaćamo struju, Komesarijat plaća 350 KW po sobi, a prekoračenja plaćamo sami. Za maj mesec smo skupili novac i platili.  Svake godine nam isključuju struju i zimi i leti, prošle zime smo bez struje bili sedam dana na onom minusu, na -20” – ističe Janjić.

Portparol Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Uroš Staletović kaže za Kontakt Plus da se radi na rešavanju ovog  pitanja, ali napominje da je problem i to što je KEDS privatna kompanija.

“Mi smo od prvog trenutka kad smo dobili informaciju da je kolektivnim centrima na Brezovici isključena električna energija, počeli da radimo na tom slučaju  u koordinaciji sa opštinom Štrpce i uspostavili smo kontakte gotovo sa svima da im se problem reši.  U prvom trenutku smo imali obećanja da će se problem brzo rešiti, ali već nekoliko dana oni i dalje nemaju struju. Mi ćemo uložiti sve napore da taj problem rešimo, malo nam je problem što je KEDS privatna kompanija, verovatno se i zbog toga malo I koči, ali radićemo na tome” – rekao je Staletović.

U četiri kolektivna centra na Brezovici živi najviše raseljenih lica iz Uroševca i Prizrena.

Inače, u oktobru bi  trebalo bi da budu završena izgradnja zgrada za raseljene u kolektivnim centrima na Brezovici. Opština Štrpce je ustupila zemljište, Norveška vlada je donirala novac, a projekat implementira Danski savet za izbeglice.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još