Nagrada “Grigorije Božović” Vladimiru Pištalu

U Domu kulture “Stari Kolašin” dodeljena je književna nagrada “Grigorije Božović” za 2017. godinu – za najbolju knjigu pisanu u duhu pripovedne proze Grigorija Božovića. Ovogodišnji dobitnik je Vladimir Pištalo, za knjigu “Sunce ovog dana-pismo Andriću” .

Posebna čast i zadovoljstvo ovom vrsnom književniku, pored nagrade predstavlja  i dolazak na Kosovo i Metohiju.

Laureat Književne nagrade “Gligorije Božović” je Vladimir Pištalo za delo “Sunce ovog dana – Pismo Andriću”, nagrada ima dvostruki oreal slave – književne i one stradalne Grigorija Božovića, rečeno je na promociji knjige u Zubinom Potoku.

“Grigorije Božović je važan simbol, zato što je on simbol, takozvane, otuđene baštine. Moja knjiga je o Andriću a dobila je nagradu koja nosi ime kosovskog Andrića”, rekao je autor knjige Vladimir Pištalo.

“Pištalo Andrića vidi kao jednog od najvećih heroja savremenosti i srpske svevremenosti i nudi nam naručit nauk, da heroji nisu samo oni koji postignu nešto izuzetno u vojnom pogledu. Mnogo značajniji i vredniji za opstanak nacije, za njen indentitet su tzv. heroji kulture. Andrić je veliki među njima, ako nije i najveći a njemu uz bok ide i Grigorije Božović”, istakao je predsednik žirija Mileta Aćimović-Ivkov.

“Nakon Australije, Kine i Indije nagrađena knjiga “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” promovisana je 47. put u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

“Izuzetno smo ponosni na tu činjenicu što još uvek ima pisaca koji nose duh te Grigorijeve proze  ali u jednom modernom kontekstu. Srećni smo jer danas imamo pisca u našem domu a to je posebna čast, verujem da ćemo sa zadovoljstvom pričati o nekim budućim vremenima, o onome šta se ovde dešavalo. Zahvaljujem se pokroviteljima pre svega Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Opštini Zubin Potok”, kazala je Andrijana Živanović direktor DK “Stari Kolašin”.

Vladimir Pištalo je pored mnogih priznanja dobitnik i Ninove nagrade “Biblioteka Srbije” za 2009. godinu za knjigu “Tesla, portret među maskama” delo koje je uvršteno u čitanke i prevedeno na 15 svetskih jezika.

 

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još