Jevtić: O “Trepči“ verovatno u Briselu

Ministar za zajednice i povratak i potpredsednik kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić smatra da će se pitanje “Trepče“ verovatno rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vlada je tokom ove nedelje usvojila predlog statuta o “Trepči“ i prosledila ga kosovskoj skupštini na razmatranje.

Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić tvrdi da za ovakvu odluku ne postoji saglasnost predstavnika svih zajednica na Kosovu.

“U ovom slučaju vrlo je važno mišljenje predstavnika Srba na severu Kosova koje nije uvaženo. Oni nisu deo ovog procesa i nisu bili uključeni u izradu statuta. Mislim da to nije dobro i da je to još jedan potez koji je jednostran. To je još jedan proces donošenja odluka koje su bazirane na jednonacionalnim interesima, što nije dobro“, rekao je Jevtić.

Po predlogu statuta, kosovska vlada poseduje 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici, u skladu sa Zakonom o “Trepči”.

“Mislim da će se pitanje Trepče rešavati na nekom drugom mestu, verovatno u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer ovako, kako stvari stoje, niti Zakon, niti sam proces implementacije zakona neće biti moguć na severu Kosova“, zaključio je Jevtić.

Izvor: RTV KIM

Comments

Pročitaj još