UNS i DNKiM Skupštini Kosova: Prestanite sa kršenjem prava na upotrebu srpskog jezika

Iako su po Ustavu Kosova srpski i albanski službeni jezici i danas u parlamentu Kosova nije bilo prevoda na srpski jezik i to odmah pošto su srpski poslanici napustili zasedanje.

UNS i DNKiM oštro osuđuju ovaj postupak i traže da prestane diskriminacija svih građana Kosova, pa i novinara, kojima je maternji jezik srpski. UNS i DNKiM ističu da se nastavlja kršenje Zakona koji svim građanima garantuje slobodu govora i izražavanja, kao i pravo na upotrebu maternjeg jezika i to sa mesta koje bi trebalo da služi kao primer poštovanja zakona.

UNS i DNKiM takođe zahtevaju hitnu reakciju srpskih predstavnika u kosovskim institucijama i Kancelarije poverenika za jezike zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika i jezičke diskriminacije.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."