• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici premijerno prikazan film “Kosovo – momenat u civilizaciji”, Malagurskom zabranjen ulazak na KiM

U Kosovskoj MItrovici danas je premijerno prikazan dokumentarni film “Kosovo – moment u civilizaciji” poznatog novinara Borisa Malagurskog.

Projekciji je prethodila tribina na temu ugroženosti kulturne baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  a na kojoj su govorili  Jovan Aleksić doktorant na Filozofskom fakultetu PU na odseku Istorija, Zoran Garić director Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kosovu I Metohiji I Igor Simić, poslanik Srpske liste.

Aleksić je u svom izlaganju rekao da od ukupno 54 ugrožena spomenika kulture u svetu koji se nalaze na listi UNESKO, čak pet se nalazi na Kosovu I Metohiji.

On je podsetio da su srpska monumentalna zdanja na Kosovu I Metojhiji najveća oštećenja pretrpela u Martovskom pogrom 2004.

“U dva dana, od 17. do 20. Marta na Kosovu i Metohiji je uništeno 35 srpskih crkava i manastira. Od 1999. godine preko 150. Za ta zlodela, za taj zločin protiv celog jednog naroda i njegove kulture, nikada niko nije odgovarao” rekao je Aleksić I dodao da je podjednako važno pominjati ne zaboravljati srpska groblja koja su takođe u velikom broju slučajeva  potpuno devastirana.

Stradanje srpske kulturne baštine kontinuirano se odvija od 15. veka i do dan danas ne prestaje, menjajući samo povremeno ritmove i oblike, rekao je direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu kulturnih spomenika na Kosovu i Metohiji  Zoran Garić.

“Započeti radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani – Plav u specijalno zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani, kamenovanje ljudi u Petriču koji su samo hteli da prisustvuju proslavi seoske slave na ruševinama crkve Svete Trojice, nisu samo izolovani incidenti, već predstavljaju prepoznatljivu matricu, po kojoj se već više od jednog veka, nasiljem, zastrašivanjem, progonom i zatiranjem, brutalno I sistematski sprovodi process etničkog čišćenja i kulturnog genocida nad srpskim narodom na području Kosova i Metohije” ukazao je Garić.

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže da nije nasilje samo konkretno uništavanje kulturnih spomenika, već to nasilje može da se ispoljava i  neusvajanjem, odnosno neprimenjivanjem zakonskih propisa.

“Albanci se i sada pripremaju da u Skupštini izglasaju Zakon o verskoj slobodi kojim bi, kako kažu trebalo da Srpska pravoslavna crkva zaštiti svoju imovinu, svoje pravo na ime kako niko ne bi mogao da otuđi srpske manatire. To je bilo tako kada je nacrt Zakona stigao i kada smo ga i mi podržali. Šta se desilo? Desilo se to da je najpre stigao jedan amandman u kome se kaže da postoji i Albanska  pravoslavna crkva koja polaže pravo na svu imovinu pravoslavnih naroda na Kosovu. Pa je stigao i drugi amandman po kome SPC jeste vlasnik imovine ali njome upravlja kosovsko Ministarstvo kulture” kaže Simić i dodaje da Srpska lista zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom vodi neprestanu diplomatsku bitku da se zaštiti manastir Dečani  koji je ovih dana ugrožen usle izgradnje magistralnog puta nadomak same svetinje.

Nakon tribune, simbolično u 12 i 44h, prikazan je film “Kosovo – momenat u civilizaciji” autora Borisa Malagurskog,  koji nije uspeo da prisustvuje premijernoj projekciji filma jer su ga, kako organizatori kažu, kosovski policajci sprečili da pređe administrativni prelaz Jarinje.

Projekciju filma i tribinu organizovao je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Comments

Pročitaj još