• Početna>
  • Vesti>

Svečano otvaranje likovne kolonije “Vidovdan 2018” u Domu kulture “Gračanica”

Dom kulture “Gračanica” organizuje svečano otvaranje Vidovdanskih svečanosti i početak rada 20. jubilarne gračaničke likovne kolonije “Vidovdan 2018”.  Tim povodom biće otvorena izložba slika Velizara Krstića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin” za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Likovna kolonija “Vidovdan”  održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti  i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture “Gračanica” i Fakulteta umetnosti iz Prištine (1999. i 2000. godine nije odražana zbog ratnih dešavanja). Na njoj se dodeljuje nagrada “Longin” za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada “Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Velizar Krstić i Vuk Đurić.

Ove godine će u Gračanici stvarati i slikari sa prve Kolonije,  tako će u sazivu od 10 umetnika, biti i trojica koji su 1997. bili učesnici i pokretači njenog dvadesetogodišnjeg rada.  Na ovaj način se odaje počast i preminulim stvaraocima prve kolonije, Zoranu Jovanoviću Dobrotinu,  jednom od osnivača i najznačajnijih stvaralaca na KiM, Zdravku Mandiću i Aleksandru Miniću Morvskom.

Od 1. do 08. juna u Galeriji Doma kulture radiće sledeći umetnici: Biljana Vuković (Beograd), Miodrag Anđelković (Niš), Gordana Kazimirović Jankov (Novi Sad), Filip Ristić (Štrpce), Jelena Krstić Andabaka (Kragujevac), Dragoljub Stanković Čivi (Leskovac), Neda Krstić (Kragujevac), Svetislav Slavković Kajzer (Vranje), Velizar Krstić (Beograd), Mirjana Anđelković (Niš).

Svečano otvaranje je u petak 1. juna 2018. godine u 20 časova u Galeriji Doma kulture “Gračanica”.

Pokrovitelji kolonije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još