Simić: Slučaj “Trepče” primer nasilja nad Srbima

Srbi nisu učestvovali u izradi statuta “Trepče”, kaže za RTS Igor Simić iz Srpske liste. Ovo je primer kako Priština vrši fizičko i pravno nasilje nad srpskim narodom, rekao je Simić.

Vlada u Prištini usvojila je predlog statuta “Trepče”, kojim ovaj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica Rudnici sa flotacijom “Trepča” Stari trg, zatim Rudnici sa flotacijom – Kišnica i Novo Brdo, kao i Rudnici sa flotacijom Kopaonik–Leposavić.

Na osnovu studije održivosti, ekonomske i finansijske opravdanosti, “Trepča” a. d. će biti formirana u poslovnim jedinicama Metalurgije olova, Metalurgije cinka i Hemijske industrije.

Vlasti u Prištini ovaj predlog ocenjuju kao korak ka momentu kada će “Trepča”, kako kažu, biti slobodna i sposobna da deluje.

Igor Simić iz Srpske liste rekao je za RTS da predstavnici srpskog naroda nisu bili uključeni u izradu statuta.

“Ovo je primer kako Priština vrši fizičko i pravno nasilje nad srpskim narodom. Razočarava ćutanje međunarodne zajednice”, rekao je Simić ističući da je pitanje “Trepče” najvažnije pitanje za Srbe na severu KiM, jer zapošljava više od 3.000 radnika.

Kada je vlada usvajala predlog zakona rekli su da su ga dobili od nadzornog odbora u kojem, kako Simić ukazuje, nema Srba.

Simić je rekao da je poslednjih nedelja povećan broj slučajeva u kojem su Srbi podvrgnuti fizičkom i pravnom nasilju, pri čemu se krše i kosovski zakoni.

“Povratnici se kamenuju, hapse se bez dokaza i maltretiraju, napdnuta je ambulanta u Suvom Dolu gde se leče i Srbi i Albanci, zabeleženi su napadi na povratnike naročito u Metohiji. To je sinhronizovana akcija sa ciljem zastrašnjivanja Srba”, rekao je Simić.

Mali broj Srba se vratio na Kosmet. “Kako bilo kome reći da se vrati? Ako hoće u Peć, Đakovicu i Prizren mogu biti kamenovani, ako ne mogu da dođu u posed imovine. Čak i zakon o zaštićenim zonama ne poštuje, preti se igumanu Savi, bez osude međunarodne zajednice. Mešunarodna zajednica u ovo mora da se uključi. Kada su oni došli 1999. dobili su mandat kako bi štitili sve stanovnike, a naročito Srbe”, rekao je Simić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Simić je rekao da je izmena kosovskog ustava moguća i neophodna.

Izvor: RTS

 

Comments