Kosovski ministar: Put ne ulazi u zaštićenu zonu Dečana

Put Dečani Plav ne ulazi u deo zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, izjavio je ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj i dodao da će Vlada Kosova poštovati zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama.

Ljekaj je to rekao prilikom obilaska radova.

I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je rekao da je ta opština spremna da spreči izgradnju puteva oko zaštićene zone. Dodao je da je zajedno sa ministrom infrastrukture, nakon uvida u dokumentaciju zaključio da trasa puta ne ulazi u tu zonu.

Nakon reakcije Eparhije raško prizrenske i podrške koju su tom zahtevu dali šefica kancelarije EU na Kosovu i američki ambasador, radovi na spornom delu puta su obustavljeni.

Eparhija raško prizrenska saopštila je da je kosovsko ministarstvo započelo radove uprkos tome što je, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, najstrože zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika medju kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

Prema saopštenju, tabla sa nazivom projekta postavljena je na 400 metara od manastira, a na putu su teške mašine i bageri.

Episkop Teodosije o tome je obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a, a zaštićenu zonu su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS-a koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, čvrstog su stava da je gradnja tog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, poručili su iz eparhije, navodeći da su medjunarondi predstavnici taj stav više puta ponovili kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Izvor: Beta, Radio Kontakt Plus

Comments