Đurić: Prekinuti nasilje nad pravoslavnima na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić oštro je osudio nasilje nad Srbima koji su danas sprečeni u nameri da obiđu hram u Petriču kod Kline.

“Očekujem od privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicim” stoji u Đurićevom saopštenjua.

U saopštenju dalje stoji da se prognanim Srbima  iz Metohije  godinama ne dopušta da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima ” a oni koji faktički danas obavljaju vlast na terenu ne preduzimaju nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremističkog ponašanja sankcionisali i suzbili”.

“Današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine. U kontekstu današnje blokade prilaza porušenoj pravoslavnoj crkvi u Petriču, postaje sasvim jasno da i nedopustivi građevinski radovi u blizini manastira Visoki Dečani nisu bili incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji” navodi Đurić.

Na kraju saopštenja, Đurić napominje da takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi i insistira da se u ime čovečnosti ali i evropskih vrednosti prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug

Comments