• Početna>
  • Vesti>

Završen “Eko art fest”: Umetnost i ekologiju vezuje univerzalnost

Uručivanjem nagrada autorima najboljih umetničkih radova i nastupom makedonskog trija Petra Markova, sinoć je u Kosovskoj Mitrovici završen prvi “Eko art fest”.

Istovremeno je otkrivena  skulprura “Ptica koja ne leti” zajednički rad našeg poznatog vajara Velimira Karavelića i studenata  – učesnika festivala. Prvobitna zamisao je bila da skulptura kao spomenik kontinuiranom strdanju okoline i nas sa njom,  bude trajno ili privremeno izložena na nekoj  javnoj zelenoj  površini.  Zasad, ona će biti izložena u galeriji “Akvarijus”.

Dobitnici nagrada su Vesna Sekulić i  Andjela Jordanović  u kategoriji najbolji likovni rad.  Danilo Ceković i Milan Dobrić  snimili su najbolji kratki dokumentarni film „Psi“ a Dobrić  je proglašen  i za autora najbolje fotografije „Pirit“.  U kategoriji grafički dizajn, nagrade su dobili Vuk Đurić i Benjamin Ibrahimi. Uručene su i dve specijalne nagrade – Nikoli Živiću i Stefanu Stojkoviću, autorima filma „Nojeva barka“.

Odluke o pobednicima, pratilo je i detaljno obrazloženje stručnog žirija.

Idejni trvoac ove lepe ekoart priče, projekt menadžer  Miljana Dunđerin kaže da iako u fokus pažnje stavljaju različite pojmove, umetnost i ekologija imaju jednu zajedničku karakteristiku – univerzalnost.

„Ni to kako stvaramo, ni to kako se ponašamo prema prirodi i životnoj sredini, ne zavisi od toga koje smo nacionalnosti, veroispovesti, seksualn e orijentacije. To je univerzalni problem svih ljudi, ma gde da žive. Istovremeno, priroda je tako lepa i divna, koliko je lepa i divna umetnost. I jednom i drugom mogu da se bave i dete od 7 i čovek od 77 godina“ kaže Dunđerin.

A protekla tri meseca to i dokazuju u prksi.  U projekat su se uključili mališani predškolskog i školskog uzrasta kroz Mali atelje i Mali teatar. Pridružili su im se drugari iz  Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Koovki božur“. Pored njih, radili su srednjoškolci, studenti, profesori, apsolutno svi.  Na poseban, nesvakidašnji, kreativan način, prizvano je celo društvo n stvaranje namesto destrukcije.

Organizatori festivala su sebi za početak postavili male ciljeve.

„Akcenat smo stavili ovog puta na plastične kese. Mi, mali ljude ne možemo da ukinemo nuklearne elektrane,  ali zato možemo da apelujemo na ljude da manje koriste plastične kese“ kaže Dunđerin.

U postavci su se pored umetničkih eksponata, našla i praktična rešenja za pomenuti problem. Najmlađi polaznici Malog ateljea i učenici iz ŠOSO „Kosovski božur“ oslikavali su prethodnih dana platnene cegere, koji su pored toga što su ekološki apsolutno prihvatljivi,  potpuno unikatan i lep asesoar.

Projekat je podržala Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu. Zamenik šefa regionalne  kancelarije UNMIK-a  Preston Pentoni izrazio je zadovoljstvo što je projekat  uspešno afirmisao i forsirao tri osnovna faktora kvaliteta životne sredine  i života građana.

„Umetnost je jedan od faktora  koji utiče na izgled naše okoline i kvalitet našeg života.  Umetnost i mogućnost da ljudima date prostor da iskažu svoje umetničko biće i da pokažu na  koji način promišljaju o svom okruženju. Tu percepciju naše okoline vidimo u ovim divnim umetničkim delima oko nas. Drugi faktor koji doprinosi tome koliko će zajednica biti životna su mladi ljudi  i pružanje mogućnosti njima da doprinesu svojoj zajednici i da pre svega iskažu svoje kritičko mišljenje o nekim ustaljenim konceptima koji možda treba da se menjaju. Treći je interakcija građana sa zajednicom. Kritikovati i menjati sve ono što u društvu ne valja“ rekao je Pentoni.

Veče je završeno uz makedonske ritmove  koje je u Kosovsku Mitrovicu ovim povodom, doneo skopski trojac na gitari, perkusijama i bandoneonu (maloj harmonici).

Ovaj projekat realizovali su Akcija zajedničke pomoći  i galerija „Akvarijus“.

Najveža podrška festivalu je bio UNMIK a pojedini  programski segmenti, realizovani su u sardnji sa UNICEF-om i Karitasom.

Tokom tri meseca trajanje festivala, u ekološko-umetničkim radionicama  i  revijalnom programu, učestvovalo je preko 200 ljudi.

Comments

Pročitaj još