• Početna>
  • Vesti>

Civilni sektor osudilo nastavak protivzakonite gradnje u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani

NVO “Nova društvena inicijativa” je osudila nastavak protivzakonite gradnje u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani .

“Najoštrije osuđujemo nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i zahtevamo hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama. Nastavak gradnje ovog puta predstavlja još jedan u i nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu, saopštilo je više srpskih nevladinih organizacija sa Kosova. Svojom podrškom izgradnji ovog puta, Vlada Kosova i Ministarstvo infrastrukture poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji poverenja na Kosovu niti zaštiti prava verskih zajednica. Zakon o Specijalni zaštitnim zonama je donet na insistiranje međunarodne zajednice upravo da bi se zaštitila kulturna i identiteska baština, a trebalo je da doprinese upravo očuvanju nakvažnijih spomenika kulture, u koje spadaju i Visoki Dečani kao jedan od najznačajnih UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na Balkanu” stoji u saopštenju .

“Ovakvo arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine je još jedan dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, a to je pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu. Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova? Na koji način će tada, oslobođena od svih stega vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava nevećinskih zajednica?  Vladavina prava je osnova svake demokratije, i gde nje nema, tamo nastaje haos. Gde pravo ustupa mesto sili, i kada sila ostaje neukroćena, pitanje je vremena kada će doći do masovnog kršenja ljudskih prava” navodi se u saopštenju “Nove društvene inicijative”.

Pozvali su institucije da poštuju obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštičenu zonu.

“Pozivamo institucije i vladu Kosova da odustanu od ovakvog pogubnog ponašanja i vrate se na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve i poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, kao i sve organizacije i institucije koje se predstavljaju za čuvare civilizacijskih i građanskih vrednosti, a posebno naše albanske kolege iz civilnog društva da osude ovakvo ponašanje Vlade Kosova i zaštite Visoke Dečane kao najvažniji Unesko spomenik kulturne baštine”stoji u saopštenju .

NVO “Nova društvena inicijativa” je još jednom uputila apel međunarodnoj zajednici, Specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama Sjedinjenih američkih država (SAD), Belike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, da jasno osude ovakvo ponašanje institucija Kosova i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spreče uništavanje kulturne i verske baštine.

 

Potpisnici saopštenja:

1.    Nova društvena inicijativa
2.    Centar za zastupanje demokratske kulture
3.    Centar za razvoj ljudskih potencijala
4.    Ekologika
5.    NVO AKTIV
6.    NVO Za život
7.    Pod srećnom zvezdom Zvečan
8.    Santa Marija
9.    Inicijativa za društvene inovacije Zvečan
10.    Žensko pravo
11.    Omladinski klub “Wake up ”
12.    Omladinsko edukativni klub “Sinergija”
13.    Centar za razvoj žena

14.    NVO “Omonia”

15.    NVO “GračanicaOnline.info”

Comments

Pročitaj još