• Početna>
  • Vesti>

Upravljački tim sa direktorima privrednih subjekata i dekanom Ekonomskog fakulteta

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština razgovarao je danas sa direktorima najvećih privrednih subjekata sa severa i dekanom Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici o stvaranju uslova za dinamičniji razvoj opština sa srpskom većinom.

Upravljački tim je, u skladu sa činjenicom da će Zajednica srpskih opština, prema dogovorima postignutim u Briselu, imati, između ostalog, nadležnost vršenja punog nadzora u oblasti ekonomskog razvoja lokalnih sredina, saslušao predloge eksperata, ocenjujući ih kao korisne i konstruktivne.

Sagovornici su konstatovali da je neometani ekonomski razvoj važan preduslov opstanka srpskog naroda, i razmenjena su mišljenja o strukturi nacrta statuta Zajednice srpskih opština, u delovima koji se odnose na ekonomski razvoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović naglasila je da je ekonomska autonomija nužan pratilac borbe Srba za kolektivna prava, te da kolektiv koji je izložen ekonomskim pritiscima ne može da efikasno brani ni svoja politička ni ljudska prava.

Sastanku su prisustvovali i prvi čovek kombinata “Trepča” na severu Jovan Dimkić i direktor hidroelektrane “Gazivode” Srđan Vulović, koji su istakli da su buduća snažna ovlašćenja Zajednice srpskih opština u oblasti ekonomije važan preduslov stabilnog funkcionisanja tih sistema u budućnosti.

 

Comments

Pročitaj još