Odbor za KiM usvojio izveštaj o radu Kancelarije za KiM

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju usvojio je izveštaj o radu Kancelarije za KiM za prošlu godinu.

Prošle godine bio je pojačan pritisak na institucije Srbije i srpsku zajednicu, rekao zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Najveći deo od izdvojenih 5,7 milijardi dinara potrošeno je na infrastrukturne projekte, izgradnju stanova za povratnike, ali i na zaštitu prava i imovine Srba na Kosovu i Metohiji. Oko 800 miliona dinara, međutim, nije potrošeno, pa su članovi Odbora pozvali Kancelariju da pomogne opštinama da konkurišu za sredstva.

Zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev kaže da je 2017. godine bio pojačan pritisak na institucije Srbije i srpsku zajednicu.

“Najveće postignuće je što smo uspeli da zadržimo institucije u kapcitetu u kome su funkcionisale i u prethodnom periodu. Nastavljamo da funkcionišemo kao država na KiM, opštine rade, okruzi rade”, rekao je Kozarev.

Kada je reč o pravosuđu i zaštiti ljudskih prava, Kozarev je rekao da će Kancelarija nastaviti da pomaže pripadnicima srpske zajednice koji su politički progonjeni, navodeći da je tokom 2017. godine za to bilo izdvojeno 10 miliona dinara i da se jedan deo sredstava odnosio i na finansiranje odbrane ubijenog Olivera Ivanovića.

Kozarev je ukazao da se nastavlja realizacija projekta “Sunčana dolina” za povratak 300 porodica.

Međutim, istakao je i da postoji opstrukcija prištinskih institucija i kada je reč o samom projektu, ali i kada se radi o povratku Srba na KiM generalno.

Polemika poslanika opozicije i vladajuće većine

Pojedini poslanici opozicije negodovali su jer se u izveštaju o radu Kancelarije za KiM nalazi samo nekoliko redova o poglavlju 35.

Oni su takođe želeli da razgovaraju i o temama koje se ne nalaze u izveštaju, poput normalizacije odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i “dokumentu koji je predsednik dobio od Zapada”.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da je budžet u iznosu od pet milijardi dinara, koliko je Srbija opredelila za KiM, mali i ocenjuje da to govori da se “neko na čelu države pomirio sa statusom i diže ruke”.

“Sve više za zaokružuje nezavisnost Kosova. Vlast učestvuje u tome činjenjem i nečinjenjem. Ne vidi se šta Srbija radi da KIM ostane u sastavu Srbije”, rekao je Obradović.

Primetivši da na Odbor za KiM nije došao direktor Kancelarije Marko Đurić, on je upitao da li je Đurić koga je nazvao “avanturistom iz Kosovske Mitrovice” važniji od Odbora za KIM i istakao da u izveštaju koji je predstavljen poslanicima nedostaje politička dimenzija.

Kozarev je na Obradovićeve reči odgovorio da neće da ulazi u zamku politikanstva i da je “avanturista svako ko tako nešto kaže da bi bio popularan”.

Složio se da budžet za KiM jeste mali, ali da se u tim okvirima radi sve što se može, te da predsednik i premijerka pokazuju kako državnički treba da se radi.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković rekao je predsedavajućem Milovanu Drecunu da su “olako prešli preko skandala” kada je “neko” nazvao Đurića avanturistom, a njega su, kaže, tamo uhapsili i iživljavali se nad njim.

“Sad se u centru Beograda našao jedan mali miš da njega naziva avanturistom”, rekao je Marković.

Na sednici odbora je bilo reči o radu Privredne komore na KiM čiji su zaposleni, kako je preneo poslanik SRS-a Miljan Damjanović, pisali poslanicima da nisu primili lične dohotke 14 meseci, na šta je Kozarev rekao da je taj problem rešen, da su u prethodnih godinu dana dobili sedam miliona dinara i da se razmatra kako će to dalje funkcionisati.

Damjanović je rekao da poslanici treba da znaju šta će to biti “bolno i teško” kada je reč o KiM kao što to kaže predsednik Aleksandar Vučić i da li “ponovo treba da čekaju potpisan dokument i da dobiju novu šamarčinu”.

Kako je zaključio, skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju mora da bude informisan o svemu.

“Ako nam otmu Kosovo, je l’ ćemo i tada raspravljati koliko je dobilo neko kulturno-umetničko drustvo sa KiM. Mi smo vama samo forma, da se kaže da je održana sednica odbora za KiM. Sudbina KiM se ne rešava u Mitrovici ili Bujanovcu nego u Beogradu, zato postoji ovaj dom”, rekao je Damjanović.

Govorio je i o tome da treba zabraniti organizacije poput Inicijative mladih za ljudska prava jer lobiraju za nezavisnost Kosova, a predsednik odbora Milovan Drecun mu je odgovorio da odbor ne može da zabranjuje manifestacije i organizacije, ali da treba da se napravi presek stavova koji se iznose, a štete interesima države.

Poslanik Slaviša Ristić ne deli ocenu da je Srbija sačuvala institucije na KiM, navodeći da je 2017. godine izgubila sudove na prostoru KiM, integracijom u takozvani kosovski sistem.

Primetio je da Srba ima sve manje na severu KiM, a pitao je i zašto je država označila kao tajnu izgradnju objekta na jezeru Gazivode, koji njemu liči na turistički, a reč je, kako kaže, o Centru za monitoring voda, razvoj sporta i humanitarnih aktivnosti.

Ristić je pitao zašto se to radi mimo javnosti i mimo Zakona o javnim nabavkama.

Goran Bogdanović iz SDS-a očekivao je da na sednicu Odbora dođu članovi Upravljačkog tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština i da ih informišu dokle se sa tim stiglo, te primetio da odbor služi samo da “svako priča svoju priču”, a da su izostale informacije o pregovorima u Briselu, poglavlju 35…

Upitao je i koja je bila cena brendiranja voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, a zamenik direktora Kancelarije za KiM mu je odgovorio da su “svi poslovi u vezi sa vozom koštali 498.000 dinara”.

“To je bila simbolična stvar”, rekao je Kozarev.

Lider Dveri je na sednici pitao kada će se pred tim skupštinskim telom pojaviti onaj “ko razmatra scenarije za KiM, pregovara…”

“Savet bezbednosti na svaka tri meseca raspravlja o KiM, i drugi raspravljaju o KiM, Narodna skupština jedina ne raspravlja o tom pitanju, a imamo kontradiktorne izjave zvaničnika. Ne znamo o čemu se pregovara. To treba da bude tema odbora”, rekao je Obradović.

 

Izvor : Radio Kim / RTS

Foto : RTS

Comments