• Početna>
  • Vesti>

Od Nemačke preko pet miliona evra za upravljanje otpadom na Kosovu

 

Ministarstvo finansija Kosova i Vlada Savezne Republike Nemačke potpisali su ove nedelje dva sporazuma o grantu za upravljanje otpadom, vrednosti 5.4 miliona evra.

Radi se o dva projekta – “Program upravljanja čvrstim otpadom” vrednosti četiri miliona evra i “Profesionalne usluge primaoca u okviru programa II upravljanja otpadom”, vrednosti 1.466 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Kosova.

Projektima će biti obezbeđena oprema za poboljšanje usluga u sektoru upravljanja otpadom u 16 opština i pet preduzeća koja se bave obradom čvrstog otpada.

Sporazum su potpisali kosovski ministar finansija Bedri Hamza i direktor Odeljenja opštinske infrastrukture za Istočnu Evropu i Tursku u KfW, Kirk Mildner. Učestvovao je i zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke na Kosovu Jan Aksel Vos (Jan Axel Voss).

Sektor životne sredine je sektor u koji ćemo ulagati, jer su potrebe obimne na centralnom i lokalnom nivou, kazao je Hamza.

Prvo će, kako je objasnio, da bude izrađena studija izvodljivosti koja će identifikovati gde su neophodna ulaganja kada je reč o deponijama, a onda će se ostali novac iz projekta (četiri miliona evra), dodao je, “iskoristiti za investicione mere za nekoliko opština koje su kroz konkurs GIZ-a ocenjene kao pobednici”.

Hamza je podsetio i da su do sada potpisani grantovi vrednosti 72.4 miliona evra i da je najnovijom donacijom taj iznos dostigao 78 miliona evra.

Prva sekretarka ambasade Nemačke na Kosovu, Anja Beki (Anja Becky), ocenila je da su dva najnovija sporazuma veoma važna, podsećajući da će naredne godine biti pune dve decenije saradnje Nemačke i Kosova na razvojnim projektima.

Nemačka je već, dodala je, izdvojila sredstva kako bi ulagala u projekte u vezi sa deponijama, a nakon završetka studije.

“Drugi projekat je dobar primer finansijske i tehničke saradnje od strane nemačke vlade. Ovaj projekat će obezbediti opremu za poboljšanje usluga u sektoru upravljanja otpadom za 16 opština i pet preduzeća za čvrsti otpad,” istakla je ona.

Direktor Odeljenja opštinske infrastrukture za Istočnu Evropu i Tursku u KfV Kirk Mildner podsetio je da je u sektor voda i otpadnih voda do sada investirano više od 150 miliona evra.

“Tim novcem poboljšani su vodosnabdevanje i kanalizacija,” naveo je on.

Foto Kossev

Comments

Pročitaj još