• Početna>
  • Vesti>

U hramu Sv. Save u južnom delu Mitrovice obeležena hramovna slava

 

Srpska pravoslavna Crkva i vernici obeležavaju sećanje na prenos moštiju Svetog Save, prvog Srpskog arhiepiskopa. U hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice služena je sveta liturgija, kojoj su prisustvovali brojni građani .

Hramovna slava okupila je veliki broj vernika. Liturgiju je služio otac Romilo, iguman manastira Duboki Potok sa sveštenstvom eparhije raško-prizrenske. U hramu Svetog Save čuo se i crkveni hor “Nušić”.

Oduševljenje zbog činjenice da je ova svetinja oživela nakon niza godina nisu krili ni domaćini slave a ni vernici koji su ovde prvi put.

Slavica Jargić, ovogodišnji domaćin slave kojoj ova sveta dužnost nije dodeljena prvi put rekla je da je to tradicija njene porodice.“Bila sam domaćini i pre rata, svekar takodje… Milo mi je što smo ovde a raduje me veliki broj vernika koji se danas okupio u hramu Svetog Save”, rekla je Jargić.

Vernici su došli i iz centralne Srbije da obeleže ovaj praznik sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Svakog meseca organizujemo humanitarna poklonička putovanja po Kosovu i Metohiji. Prošlog meseca smo bili ovde i dobili poziv da prisustvujemo svečanosti i kao što vidite odazvali smo se pozivu”, naveo je Nikola Velimirović iz Uba.

Olivera Tomić je došla iz Mokrina. Prvi put je u južnom delu Kosovske Mitrovice i u hramu Svetog Save.

“Više puta sam bila na Kosovu i Metohiji, ali ovde sam prvi put. Osećaj je neverovatan, oduševljena sam”, istakla je Tomić.

Za Marijanu Klisurić iz Beograda koja je takodje prvi put u hramu Svetog Save poseta je prelepa al ii preemotivna.

Okupljanje vernika u svetinjama koje su tokom pogroma paljene i rušene a sada se obnavljaju pokazatelj je sloge i bratske ljubavi Srba koji su rešeni da ostanu i opstanu na ovim prostorima.

“Drago mi je da je crkva puna vernika i to ne samo iz Kosovske MItrovice. Hram je put ali ima mesta i za ostale koji žele da dodju. Od 2016. godine, na inicijativu gradonačelnika Gorana Rakića, opština  Severna Mitrovica sa domaćinima obeležava hramovnu slavu hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Raduje činjenica da je svake godine sve više vernika, tako da se nadam da će sledeće godine biti još više”, rekao je poslanik Srpske liste Igor Simić i izrazio nadu da će sve proteći u najboljem redu kako bi narod mogao da obavi svoju hrišćansku dužnost i pomoli se u svojim hramovima.

Crkva Svetog Save postoji više od stotinudvadeset godina. Izgradjena je na mestu koje je tadašnji konzul u Kosovskoj Mitrovici Branislav Nušić označio, a srpski rod podigao hram u slavu prvog prosvetitelja i arhiepiskopa.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još