• Početna>
  • Vesti>

Tužilac za Insajder: Još nema osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića

Osim povremenih uveravanja u ozbiljnost istrage ubistva Olivera Ivanovića i sve ređih apela da se to političko ubistvo rasvetli, već puna četiri meseca ne postoje ni naznake informacija o motivima, izvršiocima i nalogodavcima. Istragu je u martu preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini, a jedan od tužilaca u ovom slučaju Silj Hodža (Sylë Hoxha) za Insajder.net kaže da osumnjičenih i dalje nema.

Tužilac Silj Hodža kaže da je i dalje u toku “faza prikupljanja dokaza” i da “dokaza i dalje nema“.

Na nekoliko konkretnih pitanja tužilac je odgovarao kratko. Tako je rekao da nema novih informacija u vezi s automobilom koji je zabeležen na sigurnosnim kamerama na mestu ubistva, a zatim zapaljen, kao ni kada je reč o eventualnim novim snimcima ubistva. Tužilac je rekao i da je ispitan veći broj osoba, ali u svojstvu građana, ali nikoga u svojstvu osumnjičenog.

Za očigledan zastoj u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, Beograd i Priština prebacuju odgovornost jedni na druge.

I jedni i drugi uveravaju da im je cilj da se otkrije istina.

Kosovski predsednik Hašim Tači je odmah nakon ubistva izneo tvrdnju da motiv ubistva nije etnički, a isto je ponovio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički,” rekao je Haradinaj.

Kada je reč o motivima, nakon ubistva Ivanovića, počelo je da se govori o atmosferi neposredno pred poslednje lokalne izbore u oktobru prošle godine u kojoj su predstavnici Srpske liste išli dotle da ga označe kao izdajnika. Kao glavni argument u prilog svojim tvrdnjama da je to samo deo političke borbe, ističu to što je Ivanović ubijen pošto su izbori završeni, a Srpska lista onela pobedu.

“Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu,“ rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice i funkcioner Srpske liste Goran Rakić, koji je upravo u kampanji Ivanovića označio kao izdajnika.

I Rakić, ali i predstavnici državnih institucija Srbije, u svojim izjavama neretko insinuiraju da su u ubistvo Ivanovića umešani “strani faktori”.

Tako je Rakić u istoj izjavi, u danu kada je Ivanović ubijen, rekao i sledeće: “Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na Severu Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno delovao kako bi se ovo sprečilo”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao da će službe bezbednosti “za dve nedelje“ objaviti šta su otkrile u vezi sa ubistvom Ivanovića, ukoliko ih u tom roku ne objave nadležne institucije na Kosovu. To se, međutim, nije desilo.

Već četiri meseca nadležni, ni u Beogradu ni u Prištini, ne otkrivaju nikakve informacije o motivima, počiniocima i nalogodavcima.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ove godine sa pet hitaca iz vatrenog oružja ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor Insajder, Kossev

Comments

Pročitaj još