• Početna>
  • Vesti>

Rajan Mekgarvi na “North City 2018”: Na ovakvim festivalima sa publikom si intiman

Četvrto veče džez i bluz festivala „North City 2018“  obeležili su nastupi sastava  „Freedoms Trio“  i hedlajnera ovogodišnjeg festivala Rajana Mekgarvija.

„Freedoms Trio“ je mešoviti sastav koga čine jedan Norvežanin, jedan Brazilac i jedan Mozambikanac.

Tri naizgled potpuno različita momka objedinjuju džez, bluz, bosanovu i još mnogo različitih ritmova u ono što se danas naziva svetskom muzikom.

„Osetili smo jako dobre vibracije ovde, čim smo juče stigli. Dali smo sve od sebe da što više ispratimo festival. Juče smo bili na koncertu i potom smo svirali na džemsešnu i slobodno mogu da kažem da smo naišli na veoma topao prijem i kod organizatora i kod publike. Osećamo se nekako posebno i jako smo srećni što smo ovde“ rekao je nakon koncerta Stajner Adnekvam  gitarista sastava.

Govoreći o različitosti  podneblja sa kojih dolaze i o uticaju tih šarolikosti na muziku, Deodato Sikvir , bubnjar i pevač  iz Mozambika kaže da muzika prirodno služi tome dai zbližava  ljude.

„Odakle god da dolazite, muzika je ta tačka sjedinjenja ili platforma na kojoj  nema potrebne da ljudi razumeju  vaš jezik ili moj jezik jer melodija je ta koja čini da se svi osećaju prihvaćeno“ kaže Sikvir.

Rubem Farijas  basista u triju dodaje da iako sva trojica dolaze iz različitih delova sveta, oni su na sceni jedno.

„To jedinstvo delimo sa publikom. Delimo sa njima sreću – nekada manj nekada više. Suština je u tome da svi zajedno proživljavamo naše različitosti“ kaže Farijas.

Nakon slobodarskog trojca, na scenu Doma kulture je izašao željno iščekivan Rajan Mekgarvi,  hedlajner festivala i jedan od najcenjenijih rok-bluz gitarista u Americi. Takav profesionalizam i takav spektakl ne viđa se često.  Sam Rjan Mekgarvi nije pričljiv, deluje čak veoma povučeno i stidljivo. I taj osećaj vas ne napušta sve dok ne izađe na scenu.

„Ponekad imam osećaj da u meni postoje dva Rajana. Jedan je stidljiv i ćutljiv a drugi se pojavljuje kada izađem na scenu. On nije nimalo stidljiv i veoma je sklon da govori samo posredstvom gitare“ kaže Rajan.

Velika zvezda američke scene ima tridesetjednu godinu i sve moguće nagrade koje jedan bluz gitarista može da dobije.

Kaže, prija kada shvatite da neko kompetentan prepoznaje vaš trud i talenat ali nije to ono najvažnije.

„Najvažnije je da sviraš…Lepo je to kada vam odaju priznanje, to podiže popularnost pa nas zovu svuda ali ne radim to ngrada radi… Nikako“  kaže jednostavno Mekgarvi.

I Mekgarvi i muzičari koji ga prate slažu se da je daleko veće zadovoljstvo svirati na festivalima u Evropi nego na velikim milionskim koncertima po Americi.

„Ovakvi festivali pružaju veću bliskost, intimu  sa publikom.  Nailazimo ovde na veće razumevanje i poštovanje nego možda u Americi. Veoma je važno da ovakvi festivali postoje. Posebno u ovkvoj Sali. Divno je“ poručuju bluzeri iz Amerike.

Pre početka prvog dela glavnog programa, u holu Doma kulture Trepča izloženo je platno koje je u proteklih nekoliko dana, oslikavao naš poznati street-art umetnik Vuk Đurić. Naziv rada je „Improvizacija“.

Večeras, pete festivalske večeri, na sceni Doma kulture u ZVEčanu nastupiće fanki sastav iz Velike Britanije  Hagis Horns a glavni program zatvoriće Slobodan Trkulja i Balkanopolis kojima j ovo drugo gostovanje na festivalu.

Comments

Pročitaj još