• Početna>
  • Vesti>

Upravljački tim za formiranje ZSO održao sastanak sa dekanom Pravnog fakulteta

Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa dekanom Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladanom Mihajlovićem i timom pravnih eksperata koje su delegirale opštine sa severa u cilju podrške radu Upravljačkog tima.

Na sastanku je bilo reči o strukturi i sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština, te brojnim drugim pravnim aspektima izrade tog dokumenta.

Dekan Mihajlović je ocenio da bez promene kosovskog ustava ne može biti uspostavljen valjan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.

Predstavnici Upravljačkog tima su sagovornicima objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala Evropska unija, i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u procesu briselskog dijaloga.

Precizirano je i da Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravljačkog tima, već da isključivo na njegov zahtev, posedstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za održavanje današnjeg sastanka.

Upravljački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa ekspertima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih stuka koje su u vezi sa budućim nadležnostima Zajednice srpskih opština.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još