Jevtić i Simić:Srbi su uvek spremni da probleme rešavaju dijalogom

„Na Kosovu postoji puno problema ali su Srbi uvek spremni da po svim pitanjima razgovaraju kako bi se na konstruktivan način oni rešavali, a na dobrobit svih naroda na ovim prostorima“, rekli su potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povrtak u ostavci, Dalibor Jevtić i poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Igor Simić, danas na sastanku sa višim službenikom za KiM u Stejt Departmentu Ilanom Gudmanom.
Oni su dodali da su Srbi i Srbija bili i biće i dalje faktor stabilnosti i strana koja smatra da je dijalog najbolji način za prevazilaženje svih kriza.
Jevtić i Simić su zvaničniku Stejt Departmenta rekli da je njihov prioritet borba za poboljšanje života i opstanak Srba na Kosovu i da se politika predstavnika Srpske liste zasniva upravo na ovim principima. „Jedan od načina da život Srba na Kosovu bude bolji je upravo i formiranje Zajednice srpskih opština i zato se na njenom što skorijem formiranju toliko insistira. Srbi na Kosovu znaju šta žele i zbog čega im treba formiranje ZSO-a“, istakli su oni.
Preneli su mu da su odbijani zahtevi predstavnika Srba da se stvari od suštinskog značaja za nevećinske narode rešavaju na institucionalan način, i da je i to pored događaja od 26. marta doprinelo da se donese odluka o izlasku iz institucija. Istaknuto je takođe da se mnogi zakoni koji su doneti nepoštuju i da se na ovim stvarima mora ozbiljno raditi.
Ilan Guman je tokom sastanka rekao da je stav Stejt Departmenta jasan, a to je da se svi Briselski dogovori moraju implamentirati i da nema dvoumljenja oko toga. Insistiraćemo na ovim stvarima i u Beogradu i u Prištini kazao je Gudman.
Izvor:Radio Kosovska Mitrovica

Comments