• Početna>
  • Vesti>

Održana konferencija “Supertata” povodom Svetskog dana porodice

Povodom Svetskog dana porodice, OEK “Sinergija” je treću godinu za redom organizovala konferenciju “Supertata” o aktivnom očinstvu i ulozi očeva u odrastanju dece.

“U odnosu na pre tri godine kada je prvi put počela sa održavanjem “Supertata” konferencija i ulične akcije koju smo organizovali sa predškolskom ustanovom “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice, primetili smo kako se veliki broj institucija, škola, predškolskih ustanova priključuje našoj akciji, što znači da ovo što radimo ima efekta. Nadamo se da ćemo danas da ostavimo jedan zaista jak utisak na vas i da će te ovo što danas čujete i naučite ovde, proslediti dalje“ poručio je izvršni direktor Sinergije Stefan Veljković.

Sinergijina pozorišna grupa “Budi muško klub” Kosovska Mitrovica je svojim pozorišnim i veoma interesantim skečom “Tata, alal ti vera” objasnila situaciju jednog prosčnog, zaposlenog tate koji je stavljen u situaciju u kojoj mora da odabere između svog posla i rođendana svoje ćerke .

Na konferenciji, kao ostvaren čovek, doktor, i tata, govorio je i pedijatar Miljan Janković.

“Mi smo samo roditelji našoj deci i sa vrlo malo truda možemo da ispoštujemo porodicu i decu koja su naravno najbitnija u celoj porodici. Mi smo tu zbog njih a ne oni zbog nas. Oni će kasnije biti tu za nas, ali u ovom uzrastu mi smo tu za njih da ih izvedemo na pravi put” rekao je pedijatar Miljan Janković.

Stefan Živković iz Narodnog komiteta sa saradnju studenata medicine je poručio:

“Postoje podaci da je veoma bitno aktivno učestvovanje oca u porodici, kako za muško, tako i za žensko dete. Iz prostog razloga zato što muško dete uči određene stvari uči po modelu u vezi sa svojom seksualnošću,kao i komunikaciju prema svetu oko sebe. Dok je majka jedan izvor nežnosti, otac je taj koji bi uputio dete da rešava probleme. Majka bi dala gotovo rešenje dok bi otac definitivno dao više načina da se dete samo izbori sa problemom. Ono što danas nazivamo supertatom bi trebalo da bude neko ko aktivno učestvuje u odgajanju svog deteta sa puno ljubavi, iz razloga što se porodica planira i porodica se želi i samim tim je potpuno prirodno da se mi toj porodici u potpunosti predamo“ poručio je Živković.

Docent dr. Dragana Stanojević sa Filozofskog fakulteta je govorila o tome kakve su psihološke prednosti aktivnog očinstva i kako to pomaže da porodica ostane stabilna.

“Ako razmislimo koji se roditeljski vaspitni stil pokazao kao najefikasniji a to je stil koji miri dve dimenzije a to je funkcionalnost, toplina, briga, nežnost i kontrola. To je autoritativni stil koji se zaista pokazao kao nešto što je najbolje za mentalno zdravlje dece i funkcionisanje porodice” rekla je Stanojević.

Zaštitno lice “Supertata” kampanje i supertata iz 2017. godine doktor Miloš Anđelković govorio je o tome kako imati odgovoran posao a ujedno biti i vrlo angažovani supertata

“U današnje vreme je teže biti roditelj nego nekada. Roditeljstvo nosi jednu veliku žrtvu, posvećenost, ljubav, veliko strpljenje i dileme kojih naravno uvek ima. Tata uvek treba da donese neku odluku i u većini slučajeva je tata taj koji donosi završnu reč a to nosi svoju odgovornost. Treba planirati porodicu jer je to bitno za samu porodicu, za sazrevanje te dece i za odnose u čitavoj porodici” rekao je Anđelković.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve Radoslav Janković je poručio:

“Strpljen spašen. I za tate i za mame potrebno je puno strpljenja i smirenja. . Ali bez Božije pomoći ne možemo ništa dobro činiti, zato crkva podržava ovu konferenciju i verujem da je ovo potrebno našem narodu a sve u cilju jedne želje i molitve Sv.Vladike Nikolaja da se Srbi obože, slože i umnože” poručio je Protojerej Janković.

Fotografije supermama i tata su bile izložene na konferenciji,a najveći broj lajkova od ovih fotografija na Fejsbuk stranici Sinergije,kao i nagrade dobili su Miloš Slavković, i kao supermama, Maja Stojanović.

“Cilj nam je da podstaknemo očeve da budu angažovaniji i mnogo aktivniji u odrastanju svoje dece. Za razliku od prethodnih godina ove godine smo imali ubedljivo najveću posećenost, što znači da nas naši sugrađani prepoznaju i imamo podršku što znači da ćemo nastaviti sa ovakvim stvarima” rekao je Veljković.

Konferenciju “Supertata” koju Omladinska organizacija “Sinergija” održava već treći put podržavaju međunarodne organizacije Populacioni Fond Ujedinjenih Nacija, “Care Balkan” i Fondacija “OAK”.

    

 

Comments

Pročitaj još