• Početna>
  • Vesti>

Drugi dan festivala “North City”: Metal, ples i ulično slikarstvo

Drugi dan 16, džez i bluz festivala „North City 2018“ počeo je nastupom benda „Spektrum“ iz Skoplja.

Četvoročlani sastav čine učenic skopske i Džez akademije i izvode instrumentalnu muziku baziranu na teškom, čvrstom temelju metal zvuka.

Mada kažu, ne vole da se tematski određuju jer je njihova muzika obojena raznim tonovima.

„Nemoguće je klasifikovati naš bend u jedan žanr. Naši gitaristi su na Džez akademiji tako da ima i tih elemenata“ kaže gitarista Aleksandar Jarčevski.

Bend pored Jarčevskog čine  bubnjar Filip Mirčevski i još dvojica gitarista – Stefan Mitev i Stefan Batanovski.

„Jako nam je lepo ovde. Nismo dosad svirali u Srbiji. Ovo je prvi put i ugovaramo jednu manju turneju širom Srbije i bivših jugoslovenskih zemalja“ nastavlja Jarčevski.

Njihva muzika je čelično oštra, snažna, zvuk pun i stabilan. Iako su veoma mladi (od devetnaest do najviše dvadeset dve godine)  sviraju ozbiljno i veoma uvežbano.

Za njihov dolazak na festival zaslužan je Zdravko Sitnovski, višegodišnji prijatelj festivla u toj meri da se, kako sam kaže oseća članom organizacije.

„Mi smo dobri prijatelji i sarađujemo kako bi vi ovde slušali što bolju muziku. Zjedno smo doveli  Rajana Mek Garvija, Sakisa Davolisa,  Damira Puha, Hegis Horns… Inače mi smo iz agencije „Tri gonga“ iz Makedonije. Biće i ovde dogodine još puno toga“ kaže Sitnovski.

On napominje da ne treba da čudi što je Makedonija toliko prisutna na ovogodišnjem festivalu.

„Nas deli svega 120 kilometara. Mi smo jedno – Makedonija je vaša a „North City“ je naš“ kaže Sitnovski.

I dok je „Spektrum“ ispunjavao  glavnu gradsku ulicu  muzikom „koja ne zagađuje dušu“ nedaleko odatle, naš poznati street-art umetnik Vuk Đurić i glumica Gala Šalipur započeli su svoj dvodnevni performans „Improvizcija“. Jedno veliko platno  razapeto sajlama između dve lipe i jedan veoma vetroviti dan. Na momente je prizor podsećao na borbu  platna koje se kao jedro izvijalo i  odbijalo pokornost i slikara, tvrdoglavog u nameri da ga bičem boje ukroti.

Sve to scenskim pokretom upotpunila je glumica Gala Šalipur.

Ime performansa je „Improvizacija“. Mladi umetnici kažu da su poštovali ideju i na mesto dešavanja došli potpuno nespremni.

„Jesmo malo razgovarali o tome ali ništa nismo definisali. Potpuno ćemo improvizovati od početka do kraja“ kaže Vuk Đurić, autor gotovo svih murala u Kosovskoj Mirovici.

Gala je imala nesvakidašnji zadatak – da  plesom podrži muziku koja iako ritmična, pre poziva na šutku, nego na suptilnost.

„Ovo nisam nikada probala. Slušala sam njihovu muziku i neka ideja se javila. Postoji neki sveopšti duh i ritam toga što oni rade i ja ću to pratiti… nemam konačnu zamisao“ kaže Gala.

 

Današnji događaj u ulici Kralja Petra  bio je sinteza tri umetnička izraza – muzike, slikarstva i scenskog pokreta.  Iako nesrodni u mnogo čemu, sva umetnička gestikulacija poštuje jedan osnovni princip.

„Istina. U umetnosti je istina najbitnija. Samo ako istinski pristupiš tome, nema greške. Ako radiš površno, tek da bi radio – nema od toga ništa“ kaže Gala.

Performans će biti nastavljan i sutra a po završetku rada, platno će biti izloženo u Domu kulture u Zvečanu, gde će publika moći da ga vidi četvrte i pete večeri festivala.

Drugi dan festivala završiće se nastupom još jednog gosta iz Makedonije  Damira Puha, večeras u  21 i 30,  u „Soho baru“.

 

 

Comments

Pročitaj još