Makedonija počinje izgradnju autoputa do Kosova

Makedonija je započela pripreme za projektovanje i izgradnju deonice autoputa Skoplje-Priština do granice sa Kosovom, izjavio je danas makedonski vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

On je u video izjavi dostavljenoj medijima rekao da je Sekretarijat za evropska pitanja obezbedio 1,3 miliona evra za projektovanje i studiju izvodljivosti makedonskog dela autoputa u dužini od 13 kilometara.

Osmani se javnosti obratio sa deonice autuputa u izgradnji na kosovskoj strani, u blizini Kačaničke klisure, pozdravljajući napore Kosova na završetku autoputa dogačkog 55 kilometara, koji vodi ka graničnom prelazu sa Makedonijom.

Napominjući da je granični prelaz “Blace” prošle godine prešlo 2,7 miliona vozila, Osmani je istakao da su autoputevi arterije za razvoj jedne države, ali da, kad spajuju dve susedne države, postaju i mostovi prijateljstva medju ljudima.

Prema informacijama iz novembra prošle godine, deonica autoputa na kosovskoj strani, čija je izgradnja počela 2014, trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine i košta oko 600 miliona evra.

Izvor: Beta, TV Most

Comments