Slava manastira Devine vode

Sveti Vasilije Ostroški je slava spomen česme na Devinoj vodi, koja je u prisutvu verniika i predstavnika lokalne samouprave, jutros obeležena rezanjem slavskog kolača.

“Uvek blagodarimo Bogu što možemo u radosti da se okupljamo. Molitvama Svetoga Vasilija Ostroškog i presvete Bogorodice Trojeručice molimo se za zdravlje, mir, ljubav i puno sloge kako u vašim domovima tako i u zajednici na Kosovu i Metohiji” poručio je iguman manastira Devina voda protosinđel Fotije.

Nakon rezanja kolača određeno je domaćinstvo za narednu godinu. Domaćin  Nikola Vasić je rekao da je to za njega velika čast i da to znači napredak i zdravlje za njegovu porodicu a i manastir.

Tradicionalno svake godine jedan od domaćina slave je i Opština Zvečan.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljsto što mogu u svoje lično ime a i Opštine Zvečan igumanu da čestitam slavu, kao i domoćinima koji su uložili truda da danas protekne sve uredu a i narednim domaćinima želim da u miru i blagostanju dočekaju sledeću slavu. Kada nam je najteže bilo naša crkva svetosavska i naša vera pravoslavna su bili tu da nam daju snage da u teškim trenucima stojimo pravo i koračamo napred”, rekao je Ivan Todosijević.

Spomen česma na Devinoj void podignuta je 2001.godine, da bi tri godine kasnije otpočela gradnja manastira posvečenog čudotvornoj  ikoni  Bogorodice Trojeručice.

Izvor:TV Most

Comments

Pročitaj još