• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Optužnica protiv OVK neće biti još godinu dana

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun smatra da optužnica protiv pripadnika OVK pred Specijalnim sudom neće biti još godinu dana.
Kako kaže, ovoimenovani tužilac Suda za zločine takozvane OVK Džek Smit će dobiti traženi period od godinu dana da se upozna sa procedurom i predmetima, što znači da pre isteka tog roka neće biti prvih optužnica, prenosi N1.

“Nema dileme da će on dobiti taj period, što znači da nećemo imati prve optužnice pre isteka tog roka. Još ne znamo ko će biti u njegovom timu i da li će prethodni tim nastaviti da radi sa njim što bi bilo dobro jer su oni upoznati sa celom problematikom”, rekao je Drecun za RTS.
Drecun smatra da je nemoguće da predsednik Kosova Hašim Tači, koji se pominje u izveštaju Dika Martija o zločinima OVK i trgovini ljudskim organima, izbegne da se nađe na optužnici.

“Imajući u vidu da Dik Marti identifikuje Dreničku grupu koju predvodi Tači i da će se podići optužbe na osnovu komandne odgovornosti, onda je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici, osim ako ne bude toliko snažnog političkog pritiska neke države da to izdejstvuje”, rekao je Drecun.

On je napomenuo da je spremnost bivšeg tužioca Dejvida Švendimena bila evidentna, jer nije htio da pravi ustupke i možda je zato otišao.

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još