• Početna>
  • Vesti>

Džez i bluz festival “North City” od 14. do 19. maja

Šesnaesti međunarodni džez i bluz festival „North City 2018“ biće održan u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od 14. do 19 maja.

Kako su organizatori festivala najavili, ove godine  na šest festivalskih bina, nastupiće devetnaest bendova.

Kao i prethodnih godina, prve tri večeri festivala održaće se u Kosovskoj Mitrovici u  barovima Soho, Inkognito i Rok školi dok će  program završnih večeri biti održan  u Domu kulture u Zvečanu. Večernji festivalski program počinjaće u 21h.

Festival će biti otvoren u ponedeljak  14. maja u 20h u galeriji Akvarijus promocijom prošlogodišnjeg broja Festivalskih novina,  projekcijom filma  o mitrovačkom Big bendu „Muzički mostovi na Kosovu“ i otvaranjem izložbe slika sa likovne kolonije koja se ove godine u okviru Festivala organizuje prvi put.

„Nakon zvaničnog otvaranja, uslediće i prve svirke i to sastava Proximity mind iz Kosovske Mitrovice  i Crossroad blues band iz Prilepa“ rekao je član organizacionog odbora Nenad Ilić na današnjoj konferenciji za novinare.

Drugog dana festivala koncert skopske grupe Spektrum održava se u Inkognito baru dok će u Soho baru te večeri nastupiti Damir Puh, takođe iz Makedonije.

Ilić kaže da je programom predviđeno da trećeg dana festivala u Inkognitu nastupi grupa The Gamblers iz Sremske Mitrovice, a potom, u Sohou sviraju Chris Grey and The BlueSpand iz Danske.

„U četvrtak se selimo u i Dom kulture u Zvečanu, gde nastupa  Freedoms Trio –  gosti iz Norveške ali sam sastav čine jedan Norvežanin, jedan Brazilac i jedan Mozambikanac“ kaže Ilić.

Nakon njih na sceni će se pojaviti Ryan McGarvey  a poslednje večeri, festival zatvaraju The Haggis Horns i Slobodan Trkulja i Balkanopolis.

Hedlajner ovogodišnjeg festivala je perspektivni gitarista iz SAD-a Ryan McGarvey, kaže član odbora Vladimir Jakšić.

„McGarvey je zvezda u usponu poslednjih nekoliko godina, čija je karijera krenula uzlaznom putanjom 2010. godine kada je među 4000 gitarista, odabran da nastupa na čuvenom Crossroad festivalu“ kaže Jakšić.

Organizatori takođe pozivaju publiku da posebnu pažnju obrati na fanki sastav The Haggis Horns iz Velike Britanije.

„Čuli smo ih 2001. godine kada su se proslavili albumom „Mastersounds“  dodaje Jakšić.

Ove godine organizatori su uveli i jedan novitet a to je program „Lake Stage Gazivode“  koji će biti izveden u subotu 19. maja, na jezeru Gazivode.

„To nam je višegodišnja želja, pa će ove godine to biti i jedan blagi test. To je završni dan. Uz tri domaća benda – Omnibusi, Škart i Ženski Petko, nastupiće i jedan od najboljih evropskih bluz bendova – Sakis Dovolis Power Trio iz Grćke“ najavljuje Jakšić.

Ove godine organizatori su pojačali likovni program festivala, pa će tako  u nedelju i ponedeljak 13. i 14. maja biti održana likovna kolonija kolektivnih slika gde će kako kaže organizator Vasilj Adžić, na jednoj slici raditi i po tri slikara.

„Koncept je sledeći: da tri ili više umetnika rade jednu sliku.  Rade tehnikama koje sami odaberu i slika se slika dok se svi ne usaglase da je gotova. Koliko znam, ovoga dosad nije bilo“ kaže Adžić i dodaje da učesnici kolnije nisu isključivo formalno obrazovani slikari već ima tu i samoukih stvaralaca.

Izložba radova nastalih na koliniji biće otvorena kada i sam festival – 14. maja u galeriji Akvarijus.

Član organizacionog tima Miljana Dunđerin kaže da je festival zapravo skup različitih umetničkih energija.

„Pored kolonije kolektivnih slika, imamo i događaj koji spaja slikarstvo i glumu . Performans „Improvizacija“  realizuje slikar Vuk Đurić  – jedan od značajnijih street-art umetnika u Srbiji i regionu. On će uz pomoć   dramske umetnice Gale Šalipur pokušati da napravi spoj između scenskog i pozorišnog pokreta  i likovne umetnosti. Delo će nastajati tokom trajanja koncerata u Inkognito baru. Performans  će  biti izveden 15. i 16. maja u pešačkoj zoni u Kosocvskoj Mitrovici“ kaže Dunđerin.

Prateći program festivala ove godine predviđa i Jam sessions, koji će se svake festivalske večeri nakon glavnog programa, održavati u Rok školi . Takođe, organizatori najavljuju i brojne radionice.

Ulaznice za festival mogu se nabaviti   u kafeima Inkognito, Soho i Bibap i u galeriji Akvarijus. Cena karata je 200 dinara za nastupe u Soho baru, odnosno 300 dinara za glavne festivalske večeri u Zvečanu.

Organizatori festivala su Akcija zajedničke pomoći i Unija M – Kosovska Mitrovica.

Festival je pomogao Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica a sponzori su Kancelarija EU na Kosovu, MTS d.o.o. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, Domovik, Ambasada SAD-a na Kosovu, Opština Severna Mitrovica, Kolašin prevoz, Privremeni organ Opštine Zvečan i mnogi drugi.

Radio Kosovska Mitrovica jedan je od medijskih sponzora festivala.

O tačnom vremenu i mestu  održavanja koncerata i pratećeg programa,  publika će redovno biti obaveštavana kroz program Radio Kosovske Mitrovice i na našem sajtu.

 

 

 

Comments

Pročitaj još