Otkazano gostoprimstvo kosovskim poslanicima u Beogradu

– “Zbog veoma ozbiljnog administrativnog propusta, dobili ste pozivnicu da učestvujete na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji ‘Kroz ideju za EU prema miru i razvoju’, koja se održava u Beogradu od 11. do 12. maja. Imajući to u vidu, informišemo Vas da niste pozvani da učestvuje na gore navedenom događaju i da vaša registracija nije validna” – stoji u pismu, potpisanom od strane generalnog sekretara Skupštine Srbije, Srđana Smiljanića, upućenom kosovskim poslanicima – Vjosi Osmani-Sadriu, Bljerti Deljiu-Kodra i Iljiru Dedi.

Da im je “gostoprimstvo otkazano” javio je i list Danas, navodeći da je “Skupština Srbije i predsednica parlamenta Maja Gojković diplomatskim kanalima otkazala gostoprimstvo delegaciji parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Kosova na čelu sa  predsednicom tog Odbora Vjosa Osmani-Sadriu”, a nakon “intervencije” Vojislava Šešelja.

Kosovski poslanici ne mogu da dođu jer nemaju zvaničan poziv

Konferenciju na koju su pozvani kosovski poslanici usled “veoma ozbiljnog administrativnog propusta”, organizuje Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije, na čijem je čelu poslanik Nenad Čanak. Upravo je juče njegovu smenu zatražio lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, jer je “na skup koji organizuje o EU pozvao predsednicu skupštinskog odbora za spoljne poslove Kosova Vjosu Osmani-Sadriu”.

“Zahtevam od parlamentarne većine da smeni Nenada Čanka sa funkcije predsednika odbora i da spreči ulazak Vjose Osmani-Sadriju u zgradu Narodne skupštine,” rekao je Šešelj na konferenciji za novinare, prenosi FoNet.

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, izjavila je da poslanici “takozvanih država” koje Srbija nije priznala, ne mogu da dođu na ovu međuparlamentarnu konferenciju.

Ona je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje Šešelja da je na skup u Beogradu pozvana Osmani-Sadriu, navela da nema takva saznanja i da će proveriti.

“Nemam saznanja, proveriću i svakako da poslanici tzv. država koje Srbija nije priznala, ne mogu doći, pošto nemaju zvaničan poziv ni Skupštine Srbije, ni predsednika, ni Vlade. Ja garantujem, ako bude drugačije, spremna sam da odem ja,” rekla je Gojković, a preneli mediji.

Čanak: Gostoprimstvo otkazali zbog pitanja “ratnog zločinca”, pozvani su svi oni sa kojima se inače naša delegacija sastaje 

Oglasio se i Nenad Čanak, potvrdivši da je kosovskim poslanicima “otkazano gostoprimstvo”.

“Gostoprimstvo delegaciji Kosova otkazano je zbog pitanja osuđenog ratnog zločinca koji to pitanje nije ni imao pravo da postavi u Skupštini Srbije, jer legitimno on i nije poslanik. Šešelj još sedi u Skupštini samo zbog neažurnosti skupštinskog Administrativnog odbora, iako na to nema pravo,” kazao je čanak za Danas.

On je podsetio da su pozvani “svi oni koje naša delegacija inače sreće na skupovima o EU širom Evrope” i da to nije “ništa novo”, dodao je i da su na konferenciju pozvani i predstavnici Skupštine Vojvodine, i da zbog toga očekuje da i to bude predmet negodovanja.

Osmani-Sadriu: Povučen poziv, ne doprinosi miru i normalizaciji odnosa

I kosovska poslanica čije učešće izgleda bilo najupitnije – Vjosa Osmani-Sadriu, potvrdila je da joj je učešće otkazano.

“Danas sam zvanično obaveštena pisanim putem, jezikom nimalo diplomatskim i zvaničnim, o odluci Skupštine Srbije da je povučen poziv da prisustvujem Konferenciji koju je organizovao predsednik Komisije za evropska ispitivanja Skupštine Srbije, Nenad Čanak,” obavestila je javnost u sredu takođe preko svoje Fejsbuk stranice.

“Država Srbija je kroz ovu odluku pokazala koliko utiču šovinisti i ratni zločinci poput Vojislava Šešelja,” ocenila je ona i otišla korak dalje u optužbama:

“Iako je otvorila većinu poglavlja za članstvo u EU, Srbija pokazuje da ona ostaje zemlja sa antievropskim vrednostima i da su sva njena dostignuća na putu integracije dobijena kroz teme Kosova, a ne zaslugama i standardima. Ovakva dela Srbije ne doprinose miru, ili normalizaciji odnosa, a to je još manje evropski put Zapadnog Balkana.”

Pozdravila je istovremeno “dobru volju” Čanka i na kraju dodala: “Da bi zaslužili da proslave 9. maj, Dan Evrope, političari u Srbiji bi trebalo da slede njegov primer.”

Deda: Antievropsko lice srpskog rukovodstva 

“Na dan Evrope pojavljuje se antievropsko lice srpskog rukovodstva. Takve akcije su u suprotnosti sa izjavama o ‘normalizaciji’ odnosa sa Kosovom i za ‘posvećenost’ evropskom putu Zapadnog Balkana” – reakcija je kosovskog poslanika Iljira Dede.

Delagacija kosovske skupštine već bila u Parlamentu Srbije 

Da delegaciji kosovskih poslanika nije “otkazano gostoprimstvo”, to ne bi bio prvi put su se našli u Parlamentu Srbije. Podsetimo, marta 2015. godine delegacija Skupštine Kosova učestvovala je na 88. Rouz-Rotu seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, u Beogradu.

Delegacija Skupštine Kosova činili su tadašnji poslanici Zenun Pajaziti i Nenad Rašić.

Kosovski MSP “duboko zabrinut” 

U međuvremenu se oglasilo i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Iz ovog ministarstva izrazili su “duboku zabrinutost” i smatraju da je “ukidanje učešća” kosovskim poslanicima neprihvatljivo.

Uputili su poruku identičnu onoj Osmani-Sadriu – “čin Skupštine Srbije pod pritiskom ultranacionalista Vojislava Šešelja, koji je osuđen za ratne zločine”.

“Žalosno je to su tačno na Dan Evrope vlasti u Beogradu pokazale svoje anti-evropsko ponašanje prema Kosovu i međunarodnoj zajednici,” dodali su, navodeći da će ovo pitanje postaviti i pred predstavnicima EU kao fasilitatora dijaloga o normalizaciji odnosa “Kosova i Srbije”.

Izvor: Kossev, Danas, Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još