• Početna>
  • Vesti>

Tači i Haradinaj: Reakcije na povratak karatista s Merdara

Predsednik Kosova Hašim Tači je povodom vraćanja karatista s Kosova sa prelaza Merdare koji je trebalo da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, rekao da je to  u suprotnosti sa sportskim duhom i osnovnim pravilima Međunarodne federacije karatea.

“Srbija takvim ponašanjem pokušava da politizuje i sport koji treba da ujedini narod a ne da stvara podele medju njima”, kaže Tači u reakciji na Fejsbuku.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao  je da je ovo nedopustiv i loš akt bez presedana za 21. vek u kontekstu evropskih integracija i ne doprinosi normalizaciji odnosa. Takvo delovanje Srbije, ističe on, ukazuje da Srbije stoji iza “nacionalističkih politika konflikata i odbijanja, umesto saradnje”.

“Povratak karatista sa Merdara kući nedopuštajući im da se takmiče na sportskom događaju je flagrantno kršenje svih međunarodnih konvencija o slobodnom kretanju i predstavlja diskriminaciju na etničkoj osnovi”, kazao je Haradinaj.

Haradinaj navodi da su srpske vlasti bile obaveštene na vreme o njihovom putovanju i da tvrdnje da se nisu informisali ne stoje.

U reakciji se pominje i da sporazum o najavi posete 48 sati ranije važi za političke zvaničnike, ali ne i za sportiste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RSE

 

Foto: Fejsbuk

Comments

Pročitaj još