Kancelarija:Sportistima sa Kosova sport u drugom planu

MERDARE – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije jutros rano na prelazu Merdare nije dozvolilo karate reprezentaciji Kosova da uđe na teritoriju Srbije i nastavi put ka Novom Sadu, gde je trebalo da učestvuje na Evropskom prvenstvu.

Kako prenosi RTK2, sa Merdara rukovodstvu kosovskog karate saveza je predočeno da je odluka o zabrani ulaska doneta jutros.

Selekcija Kosova vratila u Prištinu, a o narednim koracima odlučiće kosovska vlada i Olimpijski komitet.

Na prelazu Merdare jutros su bile prisutne pojačane snage policije Srbije, navodi RTK2.

 

 

BEOGRAD- Vladina kancelarija za KiM saopštila je danas da, uprkos želji Srbije da bude dobar domaćin svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu.

Lica koja su, kako se navodi, pokušala u dve grupe i u dva različita termina da uđu na teritoriju Centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa prelaza.

I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima države “Kosovo”, sa nesumnjivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju, navodi se u saopšteju.

Nakon toga, dodaje se, jutros je još jednom, veći deo delegacije sa Kosova pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog “Kosova”.

“Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama”.

Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije, poručuju iz Kancelarije za KiM.

To je, podsećaju, učinila sa kašnjenjem od tri dana, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavljena je tek u ponedeljak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17 časova.

” Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta”, stojii u saopštenju.

Napominje se da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa prelaza.

Ukazuje se i da su nadležni organi u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija.

Comments