Dačić:Za Srbiju važna podrška Rusije zbog Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za Srbiju bitno da ima podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer se na taj način isključuje mogućnost da se Srbiji “iza leđa” izglasa članstvo Kosova u UN.

On je naglasio da UN na neki način verifikuju da li neka država ima međunarodno- prvani status ili nema, te da je bitna podrška Rusije i Kine kao stalnih članica Saveta bezbednosti.

“Time se blokirana mogućnost da se iza leđa Srbije izglasa članstvo Kosova u UN. To daje mnogo veću sigurnost Srbiji i daje jačinu u svim pregovorima u dijalogu sa Prištinom”, rekao je Dačić za TV Prva.

On je istakao da Srbija želi kompromis i dogovor, ali da neće prihvatiti nametanje jednostranih rešenja.

“Priština i njeni zapadni zaštitnici misle da je stvar već rešena i da jedino što Srbija treba da uradi je da prizna nezavisnost Kosova. Sa ovakvim stavom Rusije naša pozicija je mnogo jača i nezaobilazna”, rekao je Dačić komentarišući posetu predsednika Srbije Moskvi.

On je dodao da je važno da Rusija ne menja svoju poziciju i da ima aktivnu ulogu što se tiče zaštite teritorijalnog integriteta Srbije – Kosova.

Govoreći o poseti Indiji, Nepalu i Šri Lanki on je naglasio da su to prijateljske zemlje i da to prijateljstvo seže jiš iz perioda TIta i pokreta Nesvrstanih.

“Najvažnija poruka ovih poseta je da imamo tri čvrsta glasa u UN za interese Srbije. To znači i unapređenje ekonomske saradnje”, poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Foto: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."