Kosovski karatisti u Novom Sadu bez simbola Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju dostavljenom medijima navodi da je Koordinacioni tim Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti sportskih organizacija u Republici Srbiji po pitanju statusa sportskih organizacija i učešća sportista pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na međunarodnom nivou  potvrdio danas  da je  na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu “sportisti iz naše južne pokrajine neće moći da imaju obeležja tzv. „Kosova“.

Na sastanku je zaključeno i da statusni simboli tzv. „Kosova“ uoči i tokom takmičenja ne smeju biti isticani na sportskom borilištu i njegovom okruženju, kaže se u saopštenju.

“Organizatori su, kao dobri domaćini, omogućili da karatisti iz naše južne pokrajine nastupaju na ovom takmičenju, ali isključivo statusno neutralno i biće predstavljeni imenom i prezimenom i grbom Evropske karate federacije.

Koordinacioni tim je konstatovao da se na ovaj način otklanja mogućnost da jedna međunarodna sportska manifestacija bude zloupotrebljena za promovisanje separatizma i kršenja međunarodnog prava, Ustava i zakona Republike Srbije.

Srbija će biti dobar domaćin svima kojima je do sporta, a ne do politike” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Podsetimo, karatisti Kosova krenuće  ujutru za Novi Sad gde će učestvovati na Evropskom prvenstvu u karateu od 10. do 13. maja.

Predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići izjavio je za RSE da će se reprezentacija koju čini 13 karatista autobusom prebaciti do Merdara gde će ih sačekati drugi autobus iz Srbije i to kako je naveo iz bezbednosnih razloga.

Krasnići je kazao da očekuje da će Kosovo biti tretirano jednako kao i ostali takmičari, sa ili bez  simbola.

“Kako bude za ostale, neka tako bude i za nas. U suprotnom, nećemo se takmičiti”, kazao je Krasnići.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RSE

 

Comments

Pročitaj još