• Početna>
  • Vesti>

Kosovska skupština verovatno neće usvojiti platformu za dijalog

Bez obzira na spremnost albanskih političkih stranaka da postignu konsenzus za završnu fazu dijaloga sa Beogradom, ključno pitanje podele među njima ostaje uloga kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji bi po planu vlade, trebalo da bude glavni pregovarač Prištine.

List Koha ditore prenosi da zbog uloge Hašima Tačija postoje različite pozicije čak i među partnerima vladajuće koalicije, zbog čega je malo verovatno da Skupština usvoji platformu o dijalogu.

Predstavnici kancelarije premijera Ramuša Haradinaja nisu rekli kako će premostiti razlike u vladajućoj koaliciji o ulozi Tačija.

Oni su rekli da će platforma biti razmotrena u Skupštini i da je na poslanicima da odluče šta će se dalje desiti.

Memlji Krasnići, predsednik poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), rekao je da “tek treba razgovarati o platformi, a naša pozicija u principu je da je široko zasnovan konsenzus potreban u dijalogu”.

Odbor za spoljne poslove kosovske skupštine prošle nedelje odbacio je vladin predlog platforme o dijalogu.

Poslanica u kosovskoj skupštini i predsednik Komisije za spoljne poslove Vjosa Osmani izjavila je da su članovi tog tela odbacili vladin predlog platforme o završnici dijaloga sa Beogradom, jer između ostalog, ne sadrži prioritete tog procesa.

Osmani, inače poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova, rekla je da vladin nacrt predstavlja kratak dokument, da nije ozbiljan i da ne sadrži prioritete.

“Umesto da imamo široku debatu u Skupštini, prisiljeni smo da raspravljamo bez prioriteta”, rekla je Osmani.

“Platforma ima brojne konstatacije, ali nije ozbiljna u svakom pogledu jer nema definisane teme koje su prioritet za zemlju”, rekla je Osmanijeva i pomenula temu nestalih osoba, koja prema njenom mišljenju, treba da bude prioritet.

Osim Komisije za spoljne poslove, o nacrtu vladine platforme o dijalogu sa Beogradom, raspravljaće i članovi Komisija za dijasporu i strateške investicije.

Vlada je skupštini predlog platforme prosledila pre desetak dana, i njome predlaže kosovskog predsednika Hašima Tačija kao predvodnika kosovskog tima u završnici dijaloga, prenose prištinski mediji.

Predlog sadrži devet tačaka. Njime vlada insistira da se dijalog zatvori međunarodno obavezujućim zakonskim sporazumima, kroz koji bi trebalo da se dođe do “uzajamnog priznavanja dveju država”.

U vladi smatraju da će međunarodno-pravno obavezujući sporazum omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i sve druge relevantne međunarodne organizacije, te da će značajno ubrzati proces članstva Kosova u NATO i EU.

Izvor: RTS

 

Comments

Pročitaj još