Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje “Danas” u visokom crkvenim krugovima.

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori lista “Danas”.

Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru.

Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.

Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom “potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM”, SPC nije objavila njihova žitija – biografije.

Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

 

Izvor : Radio Kontakt plus

Foto : Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još