• Početna>
  • Vesti>

Priština: Skupštinski odbori o platformi za dijalog sa Beogradom

Odbori kosovske skupštine za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije razmatraju vladinu platformu za finalizaciju dijaloga Beograda i Prištine, kojom se predviđa normalizacija odnosa i međusobno priznavanje.

Vlada je skupštini predlog platforme prosledila pre nekoliko dana, i njom predlaže predsednika Hašima Tačija da predvodi kosovski tim u završnici dijaloga, prenose prištinski mediji.

Predlogom koji sadrži devet tačaka, vlada insistira da se dijalog zatvori međunarodno obavezujućim zakonskim sporazumima, kroz koji bi trebalo da se dođe do “uzajamnog priznavanja dveju država”.

Predviđa se “da međunarodno-pravno obavezujući sporazum omogući punu normalizaciju odnosa između dve susedne zemlje, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet”.

“Skupština Kosova snažno podržava olakšavajuću ulogu EU i podršku SAD u postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma, kao i osiguranje njegove potpune implementacije”, navodi se u nacrtu platforme kosovske vlade.

U kosovskoj vladi smatraju da će međunarodno-pravno obavezujući sporazum omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i sve druge relevantne međunarodne organizacije, i da će značajno ubrzati proces članstva u NATO i EU.

Predlogom se poziva na jedinstvo celog političkog spektra u Prištini u ustanovljenju platforme za dijalog sa Beogradom.

Na kraju se ističe da je kosovska skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati međunarodno obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

 

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još