Zubin Potok: Mladi na raskršću

Piše:Suzana Jakšić

Radio reportaža

U opštini Zubin Potok, na severu  Kosova i Metohije, pre svega zbog povoljnog geografskog položaja, vekovima su se ukrštali putevi, ali je ista bila i stalno nastanjena. Smenjivale su se razne kulture i civilizacije od kojih su neke ostavile tragove svog bitisanja na ovim prostorima u arheološkoj podlozi, ali i u kulturno – istorijskom i spomeničkom nasleđu uopšte. Kao najtipičnije spomeničko nasleđe u ovom kraju javljaju se ostaci drevnih naseobina i utvrđenja i mnoštvo manastira, crkava i crkvišta koji sežu u duboki srednji vek. Među znamenostima ovog kraja su i ostaci dvora srpske kraljice Jelene Anžujske, majke kraljeva Dragutina i Milutina u selu Brnjak. Ona je u Brnjaku u XIV veku osnovala školu za devojke. Kako  nekada, tako i danas u ovim krajevima se mnogo ulaže u kulturu i obrazovanje.

Na teritoriji Opštine Zubin Potok rade tri osnovne, jedna srednja škola i jedna predškolska ustanova. Osnovno obrazovanje se odvija u tri osnovne škole i to: OŠ Jovan Cvijić u Zubinom Potoku, OŠ Blagoje Radić u selu Zupče i OŠ Petar Kočić u selu Brnjak.

Srednja škola „Grigorije Božović“ je obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj učenici stiču trogodišnje i četvorogodišnje obrazovanje. Osnovana je odlukom Skupštine opštine Zubin Potok 1987. godine.

Osnovna delatnost škole je obrazovanje i vaspitanje redovnih učenika u okviru dva područja rada i dva gimnazijska smera. Dva područja rada se odnose na mašinstvo i obradu metala, čiji su obrazovni profili mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i automehaničar, i elektrotehniku, čiji je obrazovni profil elektrotehničar računara. U sklopu gimnazijskih smerova nalaze se društveno-jezički i prirodno-matematički smer. Od septembra 1999. do 31. avgusta 2005. godine gimnazijska odeljenja egzistirala su kao isturena odeljenja mitrovačke gimnazije. Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, po novoj mreži srednjih škola, Tehnička škola „Grigorije Božović“ od 1. septembra 2005. godine je mešovita škola pod imenom Srednja škola „Grigorije Božović“.

Rešenjem Ministarstva prosvete od 13. 07. 2017. godine ministar prosvete je doneo rešenje kojim se utvrđuje  da Srednja škola „Grigorije Božović“ u Zubinom Potoku ispunjava propisane uslove u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika i stručnih saradnika, i dovoljnog broja učenika za ostvarivanje nastavnih planova i programa.

Školu pohađa oko 240 učenika, koji pored profesora, na svoj način doprinose kulturno-duhovnom razvoju škole.

Pedagog škole Milica Ristić ističe da je lako i zanimljivo raditi sa đacima iz škole „Grigorije Božović“ i dodaje da još uvek kod dece postoji  strahopoštovanje profesora, koje je potrebno, ali koje polako nestaje u većim gradovima.

„Postoje učenici sa kojima malo teže ili malo lakše sarađujemo, ima i učenika kojima nema potrebe da skrećemo pažnju na njihov odnos prema drugima, prema drugoj deci, prema nastavnicima. Jednostavno nemamo problem sa disciplinom. Jedini problem je ovde što je malo prostora, kada je slobodno vreme u pitanju, slobodne aktivnosti, sve im je nekako jednolično” ističe ona.

Milica misli da pored trenutne društvene situacije na Kosovu i Metohiji postoje i drugi razlozi zbog kojih omladina napušta ove krajeve, a  to su neispunjeno vreme određenim aktivnostima i jednolično okruženje. Razlika između ranijih generacija i sadašnjih postoji, ali nije velika.

„Što se tiče Zubinog Potoka ne postoji neka ogromna razlika. Mi smo, verovatno, imali mnogo više vremena, provodili smo ga zajedno, sada oni bukvalno sede u učionici, svako gleda u svoj telefon, uopšte nemaju nikakve teme za razgovor“, kaže Milica.

Bitan deo školske hijerarhije predstavlja i Učenički parlament, koji se bavi raznim aktivnostima vezanim za đake, i on je u ovoj školi veoma aktivan. „Naši učenici, što se toga tiče, su spremni na saradnju. Nešto najsvežije što smo radili je humanitarna žurka“ kaže Milica.

Žurka humanitarnog karaktera je  organizovana kako bi se učenici, koji nisu u finansijskoj mogućnosti, pridružili svojim drugovima u dvodnevnom izletu.Predsednik parlamenta, Katarina Vukomanović, ističe veoma dobru saradnju sa lokalnom predškolskom ustanovom.

„Imamo dobru saradnju i sa vrtićem „Naše dete“, tako da za “Dečiju nedelju idemo kod njih“, kaže ona.

Jedna od zanimljivih aktivnosti održana je pre dva meseca kada je Učenički parlament škole „Grigorije Božović“ sa ostalim učenicima i bibliotekarima obeležio Međunarodni dan maternjeg jezika pod sloganom ,,Moj dom je tamo gde su moje knjige”. Tokom ove aktivnosti učenici su imali priliku da svoje omiljene stihove glasno čitaju.

Brojne su aktivnosti koje se organizuju u cilju jačanja druženja između učenika, ali i kako  bi ih pripremili za buduće životne izazove.

Na kraju školske godine, oni koji završavaju školovanje nalaze se pred veoma bitnim životnim odlukama. Nažalost, kao i mladima u ostalim mestima na Kosovu I Metohiji, cilj im je da školovanje  nastave van.

Andrija Lazarević ne vidi sebe u maloj sredini, u kojoj živi, ali se nada da će se vremenom situacija popraviti, te da će se sve više naših uspešnih ljudi vraćati u svoje krajeve i investirati u svoje sredine.

„Ja sam odlučio da  fakultet upišem u Beogadu, zato što smatram da sredina u kojoj živimo ne pruža dovoljno mogućnosti. Takođe,  smatram da situacija za četiri godine može da se promeni, na bolje, i da bi trebalo da se svi mi vratimo ovamo“  kaže on.

Navodi da je još od petog razreda znao da će upisati Političke nauke, smer Novinarstvo, a kao glavni argument u prilog svojoj želji navodi komunikativnost.

Učenica, Katarina Vukomanović, kaže da su profesori otvoreni za saradnju i da im izlaze u susret, pogotovo kada su u pitanju saveti za pripremu oko upisa na fakultet. Ona je izabrala Ekonomski fakultet na Univerzitetu u Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Razmišljala je i o upisu  fakulteta u Beogradu, ali se nije pronašla ni na jednom smeru, koji nije dostupan u Kosovskoj Mitrovici. Na njenu odluku  najviše je uticalo to što je veoma vezana za porodicu koja  živi ovde.

Činjenici da su učenici škole „Grigorije Božović“ svestrano orijentisani ide u prilog  i to da neki od njih žele da studiraju kineski jezik.

„Planiram da se upišem na Filološki fakultet u Beogradu, odsek za kineski jezik, jer smatram da mi Beograd pruža mnogo više mogućnosti. Kineski jezik i njihova kultura me je oduvek zanimala, još od kad sam bila mala, takođe i jezici mi dobro idu, tako da mislim da je to pravi izbor za mene“ kaže nam Nevena Perović. Ona ističe i to da na ovim  prostorima sa fakultetom koji je odabrala ne bi mogla da nađe posao.

Na izbor učenika, u budućoj profesiji utiče ne samo želja i ljubav prema nekom pozivu, već i neostvarene želje njihovih roditelja.

„Želim da studiram Pravni fakultet zbog toga što me je to interesovalo još od malih nogu. Najviše me interesuje advokatura i na neki način je to neostvarena želja moje mame, i zato me još više privlači “ rekla nam je Dragica Mojsić.

Vladimir Mijačić ima slične želje kao i Dragica. Planira da upiše Pravni fakultet u Kragujevcu, a alternativa za njega bi bila Kosovska Mitrovica.

Učenici su svesni da će im trebati mnogo rada i truda u budućnosti da bi postigli to što žele, ali smatraju da im to neće teško pasti, jer će raditi ono što vole. Primetna je želja da u budućnosti ostvare i zavidne karijere u svojim  profesijama.

„Planiram da upišem fakultet u Beogradu, a glavni razlog je što taj fakultet postoji samo gore. Pored toga mislim da je meni kao studentu veća perspektiva tamo, u toj sredini, nego ovde. Taj smer koji ja želim, Informacioni sistemi i tehnologije, mislim da ima veliku budućnost, a Beograd mislim da može da mi pruži dobar posao i dobru karijeru“ kaže Kristina Baščarević.

Kvalitete koje poseduje Kosovska Mitrovica, kao studentski grad, vidimo u razmišljanjima naših budućih studenata, čiji je izbor upravo ovaj grad.

„Planiram da upišem Prirodno-matematički fakultet u Kosovskoj Mitrovici, odsek Matematika. Ovde ostajem zbog društva, a i zato što smatram da su fakulteti u Mitrovici podjednako dobri, kao i u Beogradu“, istakla je Jovana Obradović, učenica škole Grigorije Božović.

Profesorka sociologije Dragica Tomović je zadovoljna novim generacijama. Kaže da su učenici otvoreni za nova znanja , pogotovo kada su u pitanju oblasti koje ih interesuju. Naglašava, da su mnogo više obavešteni o novim otkrićima u nauci zahvaljujući tehnologiji koja im pruža mogućnost da do saznanja dolaze na lakši način, nego što su  starije generacije.

Bila je ovo priča o školi “Grigorije Božović” i njenim učenicima. Škola čeka nove generacije, i ispraća stare. Izbori koji život znače su pred njima.

U nadi  da su dovoljno svesni da svakim danom koji prolazi ispisuju poslednje stranice jednog bezbrižnog dela života, i da  svojim izborom otvaraju nove, koje će biti ispunjene različitim iskustvima koja ih čekaju, verujemo da ćemo kroz nekoliko godina pričati sa njima, kao mladim, uspešnim i obrazovanim ljudima, koji će stečena znanja iskorisitit da unaprede život u svom mestu.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još