• Početna>
  • Vesti>

EU Info centar nizom aktivnosti obeležava Dan Evrope u Kos. Mitrovici

Povodom 9. maja – Dana Evrope, EU Info centra u Kosovskoj Mitrovici šestu godinu zaredom, organizuje niz aktivnosti kojima će obeležiti sećanja na dan kada je ustrojena prvobitna evropska zajednica.

Program obeležavanja počinje u subotu  5. maja dečjom likovnom radionicom pod nazivom “EU boje”. Radionica će biti održana od 12 do 16h u novom EU info centru, ul. Kralja Petra I, na šetalištu, nadomak glavnog mosta.
U ponedeljak 7. Maja u 13h biće otvorena  Izložba postera o kvalitetnom obrazovanju. Istovremeno, svečano će biti otvorene  nove prostorije EU info centra .
Na Dan Evrope, u sredu, 9. Maja u  22.00 u Krim klubu, biće održan concert grupe  Nipplepeople Ulaz je Slobodan.

Podsećamo,  9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“ (Schuman declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija jer je uvod u Montansku uniju.

Danas, deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske unije. Na Savetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donesena odluka da se 9. maj svake godine obeležava.

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Za posetioce su tog dana sve institucije Evropske unije otvorene. Tako na primer postoji mogućnost da se prošeta salama gde se donose glavne odluke Evropske unije u Briselu. Moto pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsedavajuća Evropske unije.

Comments

Pročitaj još