• Početna>
  • Vesti>

Skat:Nema dugoročnog rešenja bez direktnog dogovora BG i PR

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da ne može da se govori o dugoročnom rešenju kosovskog čvora bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine.

“To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte”, rekao je Skat u intervjuu za Telegraf TV.

SAD će činiti ono što je u njihovoj moći, da sugeriše i predloži stvari, ili da smiri situaciju kada je to potrebno i gde ima uticaj, rekao je on i istakao da ipak, “na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine”.

Skat je istakao da u potpunosti podržava Vučićevu inicijativu o unutrašnjem dijalogu.

“I na Kosovu i u Srbiji treba razmatrati situaciju realno i doći do kompromisa, a to je moguće samo ako se vodi otvoreni dijalog”, kaže on i dodaje da ne misli samo na dijalog između dve strane već i unutar svakog društva.

“Šta su najveći interesi? Interesi su zapošljavanje i ekonomski rast. I to će doći, kada imate sporazum i normalizaciju odnosa. To je cilj”.

Kako je rekao, biće kritika, biće ih i u Prištini, ali najvažniji cilj i izazov svima jeste da prevaziđu ta politička stanja i da se ponašaju državnički.

Prema Skatu, nema potrebe da se u dijalog uključe SAD, jer je dijalog koji vodi EU zajedno sa rukovodstvima Beograda i Prištine najbolji način.

“Ako svi zatraže od nas da se više uključimo, mi ćemo biti spremni. Ali, mislimo da EU obavlja dobar posao za sada, a mi samo hoćemo da pomognemo”, rekao je ambasador SAD.

Upitan kako da Balkan skine epitet bureta baruta, američki ambasador kaže da to zavisi od lidera tog regiona i da su, pre svega, odgovorni političari, koji će govoriti o budućnosti, a ne o prošlosti.

“Ne znam bilo kog razumnog čoveka koji bi rekao da bi put ministra Vulina u Jasenovac poboljšao odnose sa Hrvatskom. Sve strane treba da budu pametnije. I Hrvati imaju krivicu. Oni treba da budu malo glasniji protiv svih izraza prošlosti koji potiču iz ustaštva”, smatra Skat.

To je njihova politika, to je vaša politika, ali zajednička politika bi trebalo da bude za mir, ekonomski rast i integraciju svih ovih zemalja u EU, naglasio je Skat, dodavši da to neće doneti politizacija pitanja.

Na konstataciju da se često na Zapadu govori o štetnom uticaju Rusije na Balkanu i u Srbiji i na pitanje kakav je njegov utisak o tome, Skat kaže da je američka politika, od kraja Hladnog rata, bila integracija Rusije u svetske organizacije i institucije, ali da je, nažalost Rusija išla drugim putem.

Rusija je išla putem invazije Gruzije, priznavanja Južne Osetije i Abhazije kao nezavisnih država, aneksije Krima, pomoći snagama u Donbasu koje prave probleme, čak podržavaju režime kao što je Asadov u Siriji kada upotrebljava hemijsko oružje, a , kako je Skat rekao, “brutalno su se mešali i u naše odnose i izbore u Americi”.

Prema američkom ambasadoru, na Balkanu vidimo iste probleme.

“Ako je strateški cilj da se uđe u EU, pitanje je da li je to u interesu Rusije. Iako kažu da nemaju ništa protiv toga, nisam uveren da je to njihova politika”, rekao je Skat.

Oni podržavaju ekstremne elemente i u Srbiji, i u Bosni, i u drugim zemljama, smatra Skat.

“Ne vidim pozitivan uticaj Rusije u svetu danas”, istakao je američki ambasador.
Izvor:Tanjug

Comments

Pročitaj još