Drecun: Neiskrena želja Prištine da se formira ZSO

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da je način na koji Albanci žele da definišu statut ZSO suprotan briselskom dogovoru i dodaje da je pitanje šta će pisati u tom statutu. Ako bude neprihvatljiv za nas, nema ništa od toga, poručuje Drecun. Napominje i da je poziv Haradinaju da poseti Medveđu smišljena provokacija i da neko sa albanske strane pokušava da podigne tenziju.

Milovan Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da se između Tačija i političkih partija na KiM koje ne žele nastavak pregovora sa Beogradom, dešavaju unutrašnje razmirice koje “nije baš da nas se ne tiču”.

“Moramo da pregovaramo sa ljudima koji su na čelu privremenih institucija na Kosmetu i tiče nas se jer međusobnim svađama umanjuju kapacitet tih institucija da realizuju što je dogovoreno. Ako su međusobno posvađani, onda nećemo imati predvidivu stranu – Albance spremne na ozbiljne kompromise i realizaciju onoga što je dogovoreno”, objašnjava Drecun.

Kaže da, ako se bude radilo po prištinskoj platformi, onda nema razgovara ni mogućnosti za bilo kakav dogovor.

“Šefica Delegacije EU u Prištini Natalija Apostolova je podržavši platformu Prištine izašla iz okvira svog mandata. Kada ona podrži Kosovo kao državu to nije stav Brisela nego suprotno onome što Brisel govori. Čitav proces pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU nisu razgovori dve države”, napominje Milovan Drecun.

Dodaje da zvanični stav nije da je Kosovo država iako je tako tretiraju, mada, ističe, ne sve države.

“Očigledno da EU preuzmima inicijativu na Balkanu, pre svega na ovom delu gde nisu sve članice EU. Oni žele da pokažu da se nešto radi, zauzimaju čvršći stav”, kaže Drecun.

“Poziv Haradinaju da poseti Medveđu je smišljena provokacija” 

Ističe da je način na koji Albanci žele da definišu statut ZSO suprotan briselskom dogovoru.

“Sad imamo produženje tog roka od strane Albanaca. Nikad neće postati članica UN, nisam optimista i pitanje je šta će pisati u tom statutu. Ako bude neprihvatljiv za nas nema ništa od toga. Ako bi srpska strana i prihvatila, onda bi oni rekli, ‘čekaj prvo da nas priznaju kao državu, pa da postanemo član UN’, što se nikada neće desiti”, ističe Drecun.

Kaže da je želja Prištine da se formira ZSO neiskrena.

“Sada je lopta u dvorištu SAD i EU”, rekao je Drecun.

Napominje da je poziv Hardinaju da poseti Medveđu smišljena provokacija.

“Znate kakav je zločinac Haradinaj i vi ga zovete da dođe. Jedan Albanac je na svoju ruku poslao poziv. Evo, mi ga zovemo da dođe u centralnu Srbiju, u Beograd da bismo ga suočili sa pravdom koju izbegava. Neko sa albanske strane pokušava da podigne tenziju, a najbolji odgovor je da naši ljudi posete Medveđu, na čelu sa premijerkom. Potrebno je s političke strane intenzivnije delovati”, zaključuje Drecun.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još