Održana promocija zbirke pesama Ranka Đinovića

U organizaciji Studentskog centra i Gradske biblioteke , a pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, sinoć je u Studentskom klubu održana promocija zbirke pesama Ranka Đinovića “Noćas gospo moja”.

Sa specifičnog pijedestala izrazito rodoljubive poezije, što je odlika Ranka Đinovića, zbirkom pesama “Noćas gospo moja”, prešao je na jednu posve novu formu – ljubavnu poeziju, istakla je Rada Komazec, urednica i recezent knjige.

“Ono što je karakteristično za Rankovu ljubavnu poeziju jeste da se kroz celu zbirku provlači jedna ljubav doživljena u Metohiji. Taj njegov zavičaj prati svaku njegovu pesmu. Stihovi su slobodni , čisti, bistri, onako kako to Ranko majstorski obrađuje”, rekla  je Rada Komazec.

“Oni koji pišu, koji pevaju o ljubavi prema Bogu, prema svojoj zemlji, prema svetiteljima, oni ne mogu a da ne pevaju i o ljubavi između muškarca i žene. Ranko je posvetio ovu knjigu svojoj supruzi, i ona je nastajala nešto više od 30 godina”, istakla je doc.dr Aleksandra Kostić-Tmušić.

Ranko Đinović je ovom knjigom još jednom pokazao da je danas  jedan od najvećih kosovsko-metohijskih pesnika.

“Ovo su pesme koje su nastajale od ranih mladalačkih dana pa do danas, posvećene ljubavi, kao jednoj uzvišenoj lestvici, neraskidivoj celosti između ritma srca i duševnog naboja. Ovo je prva zbirka ljubavne poezije, ja sam do sada pisao duhovnu i rodoljubivu poeziju, pripremam i drugu zbirku”, rekao je Ranko Đinović.

Ovo veče u kojoj su istinski ljubitelji poezije uživali, a koji je organizovao Studentski centar i Gradska biblioteka “Vuk Karadžić”, pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosvska Mitrovice, svojim pevanjem oplemenila je Jefimija Đinović.

 

Izvor : TV Most

Comments

Pročitaj još